Ilustrační snímek

(ilustrační snímek) - tráva, marihuana, cannabis, konopí, ganja | foto: Profimedia.cz

Jak zachránit děravé rozpočty? Američané chtějí legalizovat marihuanu

  • 29
Děravé rozpočty řady států USA možná brzy zacelí ještě zelenější dolary než obvykle. V kalifornském referendu o legalizaci a následném zdanění marihuany, které je naplánováno na listopad, se zhlédli i další američtí zákonodárci a občanská sdružení.

Podobné voličské iniciativy by mohly ještě letos proběhnout ve státech Washington a Oregon, v Nevadě za dva roky. Zákonodárci z New Hampshiru, Massachusetts a Rhode Islandu zvažují legalizaci a následnou regulaci marihuany. Dokonce i ve velmi konzervativní Virginii a Jižní Dakotě se debatuje o případné dekriminalizaci "trávy".

Podle odhadů kalifornského daňového úřadu by zdanění této drogy mohlo přinést ročně až 1,3 miliardy dolarů (24,5 miliardy korun) – v Kalifornii se pěstuje nejvíce marihuany v USA. Guvernér Arnold Schwarzenegger nyní válčí s deficitem ve výši až 20 miliard dolarů, což vzhledem k tomu, že odborníci čekají konec krize až za dva roky, nevěstí nic dobrého.

"Když ji zdaníte, pomůžete rozpočtu,“ říká Linsey Isaacová, sama nekuřačka marihuany. Pokud by referendum prošlo, může Schwarzenegger narazit na kabinet Baracka Obamy – prezident sice oznámil, že nebude postihovat pacienty, kteří "hulí“ ze zdravotních důvodů, legalizace by se mu však nemusela líbit.

Firmy se bojí o federální zakázky

Její odpůrci varují, že by pak nejbohatší stát USA mohl přijít o federální zakázky. Washington totiž požaduje, aby všichni jeho zaměstnanci pracovali v prostředí bez drog. "Přesně toho se bojí firmy, které mají federální kontrakty,“ říká John Lovell, lobbista bojující proti referendu.

Pokud však bude slavit úspěch "zelená" lobby, je možné, že další státy budou následovat. Když v roce 1996 Kalifornie povolila marihuanu pro zdravotní účely, přidal se časem více než tucet dalších.

Pět let stará studie ekonoma Jeffreyho Mirona z Harvardovy univerzity tvrdí, že by případná legalizace marihuany v USA úřadům ročně ušetřila 7,7 miliardy dolarů, které nyní bezpečnostní složky vynakládají na potírání zelených listů.

,