S raketami Wilson hrál i Roger Federer | foto: AP

Sportovní značky Wilson nebo Salomon jdou na burzu. Jejich matka chystá IPO

  • 0
Společnost Amer Sports, která má v portfoliu známé sportovní a outdoorové značky, se chystá dát své akcie na newyorskou burzu. Cílí na takový kurs akcií, při němž by byla celá firma oceněná na 8,7 miliardy dolarů (téměř 200 miliard korun).

Amer Sports je firma založená v roce 1950, která se zabývá designem, marketingem a prodejem sportovního a outdoorového vybavení. Pod jejími křídly se nacházejí značky jako Wilson, Salomon, Atomic, Arc’teryx nebo Peak Performance a je tak spojená se sportovními – především tenisovými – legendami jako Roger Federer, Russell Wilson nebo Jamal Murray. Jak připomíná server The Fast Comany, s tenisovými raketami značky Wison hrálo celkem 643 vítězů grandslamových turnajů.

Při IPO chce Amer Sports vydat 100 milionů akcií za cenu v rozmezí 16 a 18 dolary. Téměř třetinu z tohoto objemu slíbili podle vyjádření firmy skoupit její stávající investoři: obří čínský výrobce sportovního vybavení Anta Sports, americká investiční společnost Anamered Investments a čínský technologický a herní konglomerát Tencent Holdings.

Plánovaní IPO společnosti Amer Sports je podle analytiků sázkou na oživení klimatu pro primární úpisy akcií. The Fast Company však v té souvislosti varuje, že IPO kazašské technologické společnosti Kaspi.kz, které proběhlo v polovině ledna, dostalo od investorů jen vlažné přijetí. Jde o developera takzvané „superaplikace“, která na jednom místě integruje funkce a služby jako bankovnictví, investování, placení, pojištění, nákup letenek nebo ubytování a podobně – a také vyplňování daňových přiznání a další služby e-governmentu.

IPO Kaspi.kz proběhlo při ocenění 17,5 miliardy dolarů (400 miliard korun); vzhledem k tomu, že právě v té době byly akciové indexy (jako S&P 500) na historických maximech, čekali analytici ještě větší zájem.