Ruská ocelárna v Magnitogorsku (31. října 2022) | foto: Profimedia.cz

Průmysl stagnuje, některých surovin bude nedostatek, varuje ruská organizace

  • 150
Průmyslová výroba a investice v Rusku stagnují, zhoršuje se vývoz zboží a ziskovost většiny průmyslových odvětví klesá, varoval uvedl ruský think tank Centrum pro makroekonomické analýzy a krátkodobé prognózy. Organizace blízká vládě podle agentury Reuters varuje také před nedostatkem dovážených komponentů a některých surovin.

Hospodářské výsledky Ruska v loňském roce navzdory pokračující válce na Ukrajině předčily očekávání úředníků i analytiků. Na konci roku 2023 a na začátku roku 2024 se ale podle podle měsíční analýzy makroekonomických trendů za duben, kterou centrum vypracovalo, začaly objevovat známky zhoršení mnoha ukazatelů.

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

Vznikající trendy jsou důvodem k obavám, uvádí centrum. Dlouhodobé problémy ekonomiky však vyžadují řešení „tady a teď,“ píší autoři zprávy.

„Ve většině hlavních typů aktivit již nastal přechod ke stagnaci nebo je stále více patrný,“ stojí ve zprávě. Vysoké úrokové sazby začínají zpomalovat růst spotřebitelské poptávky, která je považována za klíčovou hnací sílu hospodářského růstu.

Ruskou ekonomiku drží zbrojní průmysl, chybí jí devizy i pracovní síla

Podle údajů think tanku se spotřebitelská aktivita v lednu a únoru snížila bez zahrnutí sezónních vlivů o 0,2 procenta. Únor byl také čtvrtým měsícem po sobě, kdy stagnovala investiční aktivita.

27. dubna 2022

,