Zakladatel společnosti Infosys Narayana Murthy

Zakladatel společnosti Infosys Narayana Murthy | foto: Profimedia.cz

Pracujte 70 hodin týdně, vyzval mladé Indy zakladatel IT gigantu Infosys

  • 20
Mladí Indové by podle Narayany Murthyho, zakladatele a dlouholetého šéfa IT outsourcingové společnosti Infosys, měli dobrovolně pracovat déle a přispět tak k tomu, aby se Indie stala jednou ze dvou největších ekonomik světa.

Narayana Murthy se o své vizi intenzivnějšího zapojení mladých rozpovídal v rozhovoru organizovaném jednou indickou venture kapitálovou firmou. Mladí podle něho musí říci: „Toto je moje země a já chci pracovat sedmdesát hodin týdně“. „Přesně jako Němci a Japonci po druhé světové válce,“ dodal. Pracovní vzepětí by podle Murthyho mělo trvat „dvacet let, padesát let – prostě dokud se Indie nestane státem číslo jedna nebo dva v pořadí podle HDP“.

Delší pracovní doba by podle Murthyho přispěla ke zvýšení produktivity práce a sloužila by také jako pozitivní příklad vládě.

Německo se nakrátko stane třetí největší ekonomikou světa. Pak přijde Indie

Jak upozorňuje magazín The Register, společnost Infosys, v jejímž čele Murthy přes dvacet let stál, vykázala v posledním kvartálním reportu míru využití zaměstnanců 81,8 procenta – to znamená, že z pěti pracovních dnů firma v průměru nemá pro zaměstnance na téměř celý jeden den práci. Zmíněných 81,8 procenta z regulérní pracovní doby je dokonce méně než polovina z Murthym navrhovaných 70 hodin.

Pracovali byste 70 hodin týdně pro blaho své země?

Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 pátek 3. listopadu 2023. Anketa je uzavřena.

Společnost Infosys je jedním z největších světových poskytovatelů IT a takzvaných BPO služeb (z angl. Business Process Outsourcing). Zaměstnává po celém světě přes 330 tisíc lidí a provozuje největší světovou firemní univerzitu. Infosys působí i v České republice: v roce 2002 otevřela v Brně outsourcingové centrum a v roce 2020 koupila za 800 milionů korun českou IT firmu GuideVision.

Nejen IT sektor

V souvislosti s voláním po delším pracovní době The Register upozorňuje, že Indie už teď čelí odlivu mozků – a že požadavek pracovat o polovinu delší dobu by problém nadále prohloubil. Zpochybňuje také premisu, že nárůst počtu odpracovaných hodin povede k nárůstu produktivity práce.

Také varuje, že extrémní množství času v práci si například v Japonsku vybírá daň v podobě nalomeného zdraví Japonců a častých sebevražd – a uzavírá konstatováním, že indické zákony omezují pracovní dobu na osm hodin denně.

Německé firmy hledají únik z Číny, rozhlížejí se v Indii i Vietnamu

Narayana Murthy se ve svém kontroverzním rozhovoru nezaměřoval specificky na indický IT sektor. Naopak, velkou část úvah věnoval problematice nezaměstnanosti negramotných a pologramotných Indů a propagoval co nejrychlejší přechod od zemědělství k průmyslové výrobě.

Hledáte práci v IT sektoru? Vyberte si z aktuálních nabídek práce na portálu jobDNES.cz