Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Řecko hodlá vybudovat síť linek hydroplánů, začít fungovat má příští rok

  • 11
Podle řeckého ministra rozvoje a ekonomiky Adonise Georgiadise chce tento evropský stát do příštího srpna vytvořit novou dopravní síť obsluhovanou hydroplány. Nové linky by měly usnadnit cestu na některé řecké ostrovy, které jsou jinak dostupné pouze lodí.

„Příští rok touto dobou budeme létat hydroplány – toto rozhodnutí je konečné,“ citoval Georgiadise web Ekathimerini. „Uděláme vše, co bude potřeba,“ dodal. Podle něj je Řecko v ideálním stavu na to, aby podobnou síť začalo vytvářet.

O zavedení stálých spojení mezi některými odlehlými ostrovy a pevninskou částí země se mluví již téměř dvacet let. Podle informací listu The National Herald plánuje současná vláda zjednodušit administrativu, například získávání licencí, které jsou v současnosti pro provoz hydroplánové linky potřeba.

První linky by podle současných plánů měly vzniknout mezi ostrovy v Jónském moři a u západního pobřeží Řecka. Operovat by na nich měly stroje společností Greek Water Airports a Hellenic Seaplanes.

Firmy podle tamních médií jednají s vládou mimo jiné i o tom, jakým způsobem pomůže zavedení linek místnímu turistickému ruchu. Hellenic Seaplanes podle části svých manažerů již sehnala několik zahraničních i domácích investorů ochotných se na vytváření linek podílet.