Jen postel a kuchyňka. Nanobyt stojí v Hongkongu stejně jako v Česku dům

  • 238
Cena bytů v Hongkongu vystoupala v posledních letech tak vysoko, že řada obyvatel je kvůli nedostatku peněz nucena nakupovat byty, které jsou menší než 24 metrů čtverečních. Některé nejsou větší než dvě parkovací místa. A přesto vyjdou na miliony.

Jeden z nejdražších realitních trhů na světě, Hongkong, bojuje s vysokými cenami bytů. Situace se zde zhoršila natolik, že tamější obyvatelé nakupují extrémně malé bytové jednotky, ve kterých prakticky nic není. Ty dostaly označení „nanobyty“. Uvedla to agentura Bloomberg.

Nanobyty a klece v asijských velkoměstech

Drahé bydlení nutí mladé v Hongkongu žít nelegálně v průmyslových halách

Cena za jeden nanobyt v Hongkongu vyšplhat i přes 645 tisíc dolarů, tedy více než 13,7 milionu korun. Jsou ale tak malé, že se do nich leckdy vejdou pouze základní potřeby. Postel v takovém bytě zabírá i třetinu prostoru a často se nachází hned vedle kuchyně, tedy spíš kuchyňského pultu.

Tyto malé hongkongské byty zkoumala společnost Liber Research. Z 8 550 jich zhruba 85 procent nemělo samostatnou ložnici a skoro všechny byty neměly oddělenou kuchyň.

Ještě o jedenáct let dříve se takto malé byty prodávaly jen zřídka. Šlo zhruba o 0,2 procenta z celkového prodeje nemovitostí v Hongkongu. Nyní je však situace zcela jiná. Každý osmý byt, který se v této oblasti prodá, je nanobytem.

Dostupnost bydlení je v Hongkongu pravděpodobně vůbec nejhorší na celém světě. Převyšuje i velkoměsta jako je Sydney, Vancouver či Los Angeles. Byty jsou pro běžné obyvatele prakticky nedostupné. Vysoká cena nemovitostí je nepříjemná hlavně pro mladou generaci.

Stěžujete si na své bydlení? Podívejte se, jak žijí lidé v Číně

Kromě nanobytů se v Hongkongu nakupují i takzvané rakve, kde je v podstatě jen místo pro jedno lůžko. Někteří obyvatelé pak často nelegálně žijí i v průmyslových budovách. Ačkoliv i Hongkong zasáhla v roce 2020 hospodářská krize, která zvýšila zdejší nezaměstnanost na patnáctileté maximum, cena bytů zde klesla pouze o jedno procento.

9. března 2019