(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: AP

Obchod Hitler změnil název, přiměla ho k tomu reakce na Facebooku

  • 10
V Mosambiku na jihu Afriky vznikl obchod s oblečením pod názvem Hitler. Kromě jména diktátora používal i nacistickou orlici. Nápis i znak vyvolal v obchodním centru v metropoli Maputu okamžité pobouření. Po negativní reakci na sociálních sítích, především Facebooku, majitel kontroverzní symboly odstranil.

Podle informací serveru Global Voices obchod v Maputa Shopping Center fungoval od začátku října. Na název prodejny 20. října na svém Facebooku upozornila Nanda Lobato. „Jak můžete dovolit takovou ostudu?“ napsala.

20.října 2018 v 13:25, příspěvek archivován: 01.listopadu 2018 v 14:17

Loja com o nome HITLER e com a soástica estampada no vidro da loja.

Maputo Shopping.

Como permitem este ultraje?

Na příspěvek pak poukázala i mosambická raperka a sociální aktivistka Ivete Marlene. Podle ní takový název uráží Mosambik, jeho svobodu a jeho občany, a stát by proto měl zakročit. „Co nacismus dělal černochům? Jaké plány měl Hitler s Afrikou?“ napsala. „Odpovědi na tyto otázky by měly být dostatečným důvodem takový název zamítnout,“ dodala.

Ani ne 24 hodin po zveřejnění původního příspěvku byl název i nacistické znaky z obchodu buď odstraněny, nebo zakryty. I přesto však někteří Mosambičané uvažují o jeho bojkotu.

Obchod z Mosambiku není prvním, který jako název nesl jméno nacistického vůdce. Například před šesti lety v Indii vzbudil poprask obchod Hitler ve městě Gudžarát (více zde).

Stranická orlice (Parteiadler)

Od varianty tzv. říšské orlice (Reichsadler), kterou Německo mezi lety 1935 a 1945 používalo jako státní znak, se liší v několika drobných, avšak závažných detailech.

Obě jsou černé na bílém pozadí a obě drží v pařátech věnec se svastikou.

Stranická orlice však na rozdíl od té říšské hledí doleva (v heraldice se strany určují, jako kdybychom v ruce drželi štít s daným znakem). Obvykle se také vyobrazuje s delšími perutěmi a oddělenými pery na hrudi.

Stranická orlice byla znakem NSDAP, Hitlerovy domovské strany, kdežto říšská orlice podobně jako český lev symbolizovala celý národ.

Říšská orlice v modernizované podobě je znakem Německa i dnes. V současnosti však odkazuje na původní znak štaufských císařů, černého ptáka na žlutém pozadí. Postupně se ustupuje i od jejího původního názvu, a přechází se ke jménu Bundesadler, spolková orlice.