Logo společnosti McDonald´s

Logo společnosti McDonald´s | foto: iDNES.cz

Francouzka vysoudila na McDonald's čtvrt milionu eur za přesčasy

  • 170
Francouzka, která se během let vypracovala z řadové zaměstnankyně řetězce McDonald's na vedoucí čtyř restaurací v Bretani, někdy pracovala až 19 hodin denně. Za přesčasy ale nedostala ani cent. Až nyní jí soud přiznal nárok na kompenzaci ve výši 250 tisíc eur.

Částka 250 tisíc eur odpovídá 6,5 milionu korun. O této rekordní kompenzaci rozhodl v prosinci smírčí soud, sdělila na svém webu francouzská televizní stanice TF1. Společnost se proti rozsudku odvolala.

Stěžovatelka začala pracovat v řetězci v roce 1999 a vypracovala se na ředitelku společnosti, která provozuje čtyři restaurace McDonald's v bretaňské oblasti Côtes-d'Armor. Od roku 2006 chodila do práce často již kolem 5 hodin ráno a odcházela až kolem půlnoci, a to bez jakékoli kompenzace.

"Mladá vedoucí pracovnice pracovala i sedm dní v týdnu. Byla vystavena ohromnému tlaku a byla zcela pod silným vlivem firmy. Ani si neuvědomovala, co se s ní děje," řekla její obhájkyně. Dodala, že ženu nakonec postihla hluboká deprese a musela z místa odejít.

Podobné případy se podle TF1 řešily také v Japonsku. V roce 2009 zde byla odsouzena společnost McDonald's k zaplacení 50 tisíc eur ženě, která léta pracovala zdarma přesčas. Ve stejný rok zemřela v Japonsku 41letá vedoucí restaurace McDonald's na krvácení do mozku. Podle pracovního úřadu byla příčinou úmrtí přepracovanost, uvedla televize.

,