Francouzský socialistický prezident Francois Hollande

Francouzský socialistický prezident Francois Hollande | foto: Silvia Izquierdo, AP

Moody’s připravila Francii o nejvyšší rating AAA. Zemi dusí úředníci

  • 40
Francie ztrácí v očích investorů důvěryhodnost. Jedna z předních ratingových agentur Moody’s následovala konkurenci S&P a připravila zemi o nejvyšší úvěrový rating AAA. Známku srazila na úroveň AA1.

Rating Francie na nejvyšší úrovni tak drží už jen poslední z hlavních světových agentur Fitch.

Agentura Moody´s uvedla, že nepružný pracovní trh poškozuje dlouhodobý ekonomický růst Francie a nízká míra inovací zase konkurenceschopnost a průmysl. Rating je připravena agentura dál snížit, pokud země nezavede oznámené reformy.

"Růst založený na značných intervencích státu a především přebujelém veřejném sektoru začíná mít v globální konkurenci značné problémy. Nevyhnutelným výsledkem je potom růst strukturálně laděné nezaměstnanosti, jejíž celková míra se vyšplhala na třináctiletá maxima," komentoval rozhodnutí ekonom ČSOB Jan Čermák.

Podle něj je nebezpečné, že současná socialistická vláda nejprve problém nízké konkurenceschopnosti bagatelizovala, aby následně jen velmi neochotně přistoupila k nevyhnutelným a bolestivým strukturálním změnám.

Je Francie časovanou bombou?

Nelichotivě se o Francii pod vedením prezidenta Francoise Hollanda nedávno vyjádřil týdeník The Economist. List zemi vyobrazil jako časovanou bombu eurozóny. Kritický byl však i Mezinárodní měnový fond, který varoval, že Francie zaostává v důležitých strukturálních reformách a hrozí, že na tom bude hůř než problémové Španělsko nebo Itálie.

Podle The Economist problémy Francie zhoršila politika prezidenta Hollanda. která je nepřátelská k podnikatelskému prostředí. Prezident však nedávno slíbil, že začne mírnit nařízení, která zatěžují státní aparát i firmy.

Hollande v poslední době podpořil řadu levicových opatření včetně růstu daně z příjmu, firemních daní, zdanění kapitálových zisků a dividend, zvýšení minimální mzdy nebo zmírnění přijatého opatření, které oddalovalo dobu odchodu do důchodu.

Země na tom není tak zle, myslí si někteří

Francie sice má problémy, ale ne takové, aby se země mohla srovnávat s Řeckem nebo Španělskem, mírní obavy hlavní ekonom Patria Finance David Marek. Ekonomika mírně roste a nemá problém s inflací ani vnější nerovnováhou. Problémy na trhu práce jsou, ale nezaměstnanost je přesto pod průměrem eurozóny.

"Častým terčem kritiky francouzské ekonomiky bývá její konkurenceschopnost. Nicméně je to tak trochu mýtus. Za posledních dvacet let sice rostly jednotkové mzdové náklady ve Francii rychleji než v Německu, ale pomaleji než v Belgii, Nizozemí, Velké Británii, Itálii, Španělsku či dokonce USA," uvedl Marek.

Nejvýraznějším problémem ekonomiky Francie jsou podle něj veřejné finance. "Zde je kritika naprosto oprávněná, stejně jako snížení ratingové známky (...) Francie měla vyrovnané státní finance naposledy v roce 1974," dodal ekonom.