Šéf Fedu Ben Bernake

Šéf Fedu Ben Bernake | foto: Reuters

Fed měnovou politiku nemění, nedonutila ho ani krize finančního trhu

  • 11
Americká centrální banka dnes ponechala měnovou politiku beze změn. Základní úroková sazba tak zůstává na dvou procentech, kde je už od letošního dubna. Fed to uvedl v dnešní tiskové zprávě. Banku ke snížení úroků nedonutila ani hluboká krize, která otřásá finančním systémem.

Fed se rozhodl finanční trhy prozatím uklidnit zpřístupněním snadněji dostupných půjček, než by hned uvolňoval měnovou politiku. Rozhodnutí banky je v souladu s předpoklady analytiků, ačkoli část z nich se domnívala, že banka kvůli problémům sazby sníží.

"Napětí na finančních trzích se výrazně zvýšilo, zatímco trh práce ještě oslabil. Zdá se, že hospodářský růst nyní ochabuje, což je z části odrazem nižších výdajů domácností," uvádí zpráva Federálního výboru pro operace na otevřeném trhu (FOMC), který v rámci Fedu o sazbách rozhoduje. Rozhodnutí výboru bylo jednomyslné.

"Můžete základní úrok snížit ze dvou na 1,5 procenta, o moc víc půjčovat se stejně nebude. Bankovní systém nemá žádnou kapitálovou základnu, aby mohl půjčovat," řekl šéf investiční společnosti Contango Capital Advisors George Feiger.

Situaci finančního sektoru v USA teď nepříznivě poznamenávají tři velké finanční instituce. Na začátku týdne vyhlásila bankrot americká investiční banka Lehman Brothers, jiná banka Merrill Lynch se nechala převzít rivalem Bank of America. - čtěte Lehman a Merrill: vítězové a poražení

Problémy má i největší světová pojišťovna American International Group (AIG), která nemůže sehnat dostatek kapitálu a bojuje o přežití. Spekuluje se sice, že vláda pojišťovně přece jen pomůže, oficiální místa k takové možnosti ale mlčí. - čtěte Největší pojišťovna na světě AIG vykázala rekordní čtvrtletní ztrátu

Fed rovněž uvedl, že v nejbližších čtvrtletích budou hospodářský růst ve Spojených státech brzdit napjaté podmínky na úvěrových trzích, pokračující útlum na trhu bydlení a zpomalení růstu exportu.

"Postupem času by výrazné uvolnění měnové politiky v kombinaci s pokračujícími kroky na podporu tržní likvidity mělo pomoci zajistit mírný hospodářský růst," uvedl Fed. Bankéři také zopakovali, že vysoká zůstává inflace a že s jejím ústupem počítají až koncem letošního roku a v průběhu roku příštího. "Inflační výhled je ale velmi nejistý," dodal Fed.

Kurz dolaru na rozhodnutí Fedu reagoval růstem, a to hlavně k japonskému jenu. Rozhodnutí centrální banky ale bylo jen jedním z důvodů k růstu kurzu, výraznější vzpruhu dolar získal právě ve zprávě, že Fed možná zorganizuje pomoc pojišťovně AIG. K jenu dolaru zpevnil o 1,1 procenta na 105,70 JPY a k euru se vyšplhal na 1,4090 z 1,4145 USD.

Akcie nejdříve oslabily po zklamání, že Fed sazby nesnížil. Pokles sazeb by mohl pomoci řadě firem, jimž by se zlepšil přístup ke kapitálu. Později akcie začaly znovu růst a Dow Jonesův index se vrátil k hranici 11 000 bodů, což byl proti předchozímu závěru zisk 0,7 procenta. Podobně zpevnil také index Nasdaq Composite, index S&P 500 vzrostl až o procento.