Rafinerie ropy Fawley společnosti ExxonMobil

Rafinerie ropy Fawley společnosti ExxonMobil | foto: Profimedia.cz

Před sedmi lety největší na světě, teď ExxonMobil mizí z burzovního indexu

  • 48
Desetiletí byl ropný král ExxonMobil jedním ze symbolů kapitalismu a až do roku 2013 také nejhodnotnější společností na Zemi. Tomu je však konec. V žebříčku velikánů jej postupně předstihli dravci internetového byznysu, podnik teď navíc přišel i o své místo v prestižním burzovním indexu Dow Jones Industrial Average.

Společnost ExxonMobil žije ve stínu své slavné minulosti. Poprvé za desítky let letos v květnu vykázala ztrátu v hospodaření, když kvůli cenovému kolapsu na trhu s ropou odepsala miliardy dolarů. V červených číslech byla naposledy v roce 1999 při převzetí konkurenta Mobil. Letos v reakci na krizi o desítky procent snižuje výdaje a provozní náklady, přičemž tvrdí, že ho události posílí.

Svou pozici globální jedničky ztratil ExxonMobil v roce 2013 a o rok později dosáhl na burze nejvyššího ocenění ve výši 446 miliard dolarů. Podle CNN se však postupně tržní hodnota firmy propadala téměř o polovinu. Na to měla vliv i špatná strategická rozhodnutí, ať už šlo o sázku na zemní plyn nebo pozdní nástup na vlnu těžby z břidlic.

Teď přišel i o prestižní místo v takzvaném Dow Jonesově indexu, který zahrnuje třicet největších a nejobchodovanějších amerických společností. Jeho součástí byl ExxonMobil od roku 1928, tedy celých 92 let. Index odráží cenu akcií společností ze sektoru výroby, služeb, průmyslu i technologií.

V indexu jej nahradila technologická společnost Salesforce, která zajišťuje cloudové služby a Chevron, momentálně jediná ropná společnost v žebříčku. „Je to celkem symbolické. Jde o potvrzení skutečnosti, že sektor energetiky už nikde nemá takový vliv jako v minulosti,“ zhodnotil analytik společnosti CFRA Research Stewart Glickman.

Fakt, že ropné firmy přicházejí o moc, dokládá i vývoj širšího burzovního indexu S&P 500, který čítá pět set největších amerických firem. Ještě v roce 2008, kdy stál barel roky 140 dolarů, podle společnosti Bespoke Investment Group energetika tvořila 16 procent indexu, ale dnes je to jen 2,5 procenta.

Vše je odrazem změny struktury americké i globální ekonomiky, kdy se do čela dostávají technologie. V době pandemie koronaviru se navíc firmám v oboru, jako je Amazon, Apple a Zoom daří, zatímco ropné firmy poškozuje nízká cena ropy, která je částečně zapříčiněna chabou poptávkou v dopravě i průmyslu.

Půjčky na dividendy rostou

Výsledky burzy ukazují, že ztrácejí i další ropné firmy. Zatímco ExxonMobil letos přišel o 40 procent v ceně akcií, Chevron o 28 procent. Jedna z největších ropných firem světa Royal Dutch Shell vykázala v prvním čtvrtletí ztrátu 23 milionů dolarů a silný pokles výnosů. Navíc snížila dividendu o 66 procent, což se od druhé světové války dosud nestalo.

ExxonMobil si kvůli výplatě dividend půjčoval a prodával některá aktiva. To už platilo v minulosti, loni se však podíl půjček na dividendách zvýšil na 64 procent, tedy dvojnásobek průměru posledních deseti let.

„Historicky byl ExxonMobil patrně nejefektivnější firmou v ropném a plynárenském sektoru. Ale dividendy, které pro něj byly velmi dobře zvládnutelné v dobách se silnými peněžními toky, se stala větší zátěží,“ uvedl Glickman.

Kromě několika špatných manažerských rozhodnutí, kam patřila sázka na plyn nebo nevyužitá těžební ložiska (mj. kanadské ropní písky nebo hlubinná těžba v Rusku), čelí společnost problémům spojeným s transformací globální ekonomiky kvůli klimatické krizi. Společnost je mnohem méně aktivnější než konkurence, pokud jde o obnovitelné zdroje. Například konkurenční BP a Total daly jasněji najevo příklon k čisté energetice a stanovily si cíle na snižování emisí.

„Pro energetické firmy je to problém ve vztahu s veřejností. Můžete být vnímání buď jako součást řešení, nebo jako součást problému,“ uvedl Ben Cook, manažer společnosti Hennessy BP Energy Fund.