Elon Musk na veletrhu Viva Technology (16. června 2023)

Elon Musk na veletrhu Viva Technology (16. června 2023) | foto: ČTK

Cesta na burzu otevřena: Starlink podle Muska dosáhl na rentabilní cash flow

  • 14
Společnost Starlink dosáhla podle miliardáře Elona Muska rentabilního cash flow. Pokud se zprávy o pozitivním peněžním toku potvrdí, panují spekulace, že se Starlink vydá na burzu. Musk totiž už dříve veřejně uvedl, že primární veřejná nabídka akcií (IPO) Starlinku je možná ve chvíli, jakmile budou příjmy z podnikání přiměřeně předvídatelné.

Starlink, dceřiná společnost jiné Muskovy firmy SpaceX, poskytuje satelitní širokopásmové internetové připojení. V roce 2015 vedení společnosti SpaceX čekalo, že v dalších letech bude projekt Starlink produkovat roční tržby ve výši 30 miliard amerických dolarů (asi 660 miliard korun) a dosahovat bude až šedesátiprocentní ziskovou marži. Tyto plány se sice zatím nevyplnily, přesto se už možná začíná blýskat na lepší časy. Informoval o tom server The Register.

Za rok 2022 vykázala společnost Starlink příjmy ve výši 1,4 miliardy dolarů (zhruba 30 miliard korun), což je meziročně asi o 222 milionů dolarů více. Představy firmy z let minulých ale hovořily o tom, že v tomto roce Starlink vygeneruje roční příjmy alespoň okolo 12 miliard dolarů (264 miliard korun) a dosáhne na provozní zisk ve výši 7 miliard amerických dolarů (154 miliard korun).

Starlink má v současné době na nízké oběžné dráze asi pět tisíc satelitů. Příští rok se má tento počet nadále rozrůstat a firma by se tak i díky tomu měla více etablovat v oblasti Afriky, Asie nebo Jižní Ameriky. Starlink míří k tomu, aby v budoucnu měl pro své služby k dispozici alespoň 12 tisíc satelitů.

Starlink má nyní v 60 státech světa více než dva miliony zákazníků a své služby nabízí mimo jiné i v České republice. Vybavení pro příjem signálu a vysokorychlostního internetu s rychlou odezvou vyjde na dvanáct tisíc korun a měsíční paušál pak činí 1 400 korun.

Největší přerod sociální sítě. Jak Twitter zmizel ze scény a co teď čeká X

Uživatelé dosahují rychlosti stahování přes 100 Mb/s a nahrávání 20 Mb/s. Reálná odezva se pak pohybuje okolo 30 ms. Satelitní připojení je primárně určené pro vzdálenější lokality a venkovské oblasti, kde vysokorychlostní připojení není k dispozici.

Starlinku ale v posledních týdnech vyrostla nová konkurence. První prototypy družic pro plánovaný projekt Kuiper vyslala do vesmíru společnost Amazon, která chce satelity využít k pokrytí celého světa internetem.

Pokud nesnášíte humor, nepoužívejte ho, varuje Musk před svým chatbotem s AI

Jeff Bezos chce jako zakladatel Amazonu dostat na oběžnou dráhu celkem 3236 družic pod hlavičkou své společnosti Blue Origin. Současné prototypy ale slouží jen k ladění systémů, první internetový signál by měly družice šířit až na počátku příštího roku.