Z plastových tašek dlaždice. Egyptský startup řeší dva problémy zároveň

  • 10
Egyptský startup se pokouší řešit hned dva globální problémy najednou. Jeho cílem je totiž využití více než pěti miliard plastových sáčků a jejich následná přeměna na dlaždice.

Firma TileGreen tak tímto způsobem chce využít tuny odpadu, které se jinak běžně dostávají do moře. Činnost egyptské firmy zároveň pomůže řešit vysokou úroveň emisí škodlivých plynů, jež v oblasti stavebnické výroby běžně vzniká.

„Jsme teprve na začátku. Zatím jsme úspěšně recyklovali asi pět milionů plastových tašek. Našim cílem ale je, aby jich do roku 2025 bylo více než pět miliard,“ uvedl pro agenturu Reuters spoluzakladatel společnosti TileGreen Khaled Raafat.

V továrně této společnosti tak dělníci běžně nosí sudy, které jsou až po okraj naplněné smíšeným plastovým odpadem. Jejich obsah se má následně celý roztavit a slisovat do finální podoby.

Firma netradiční produkt vyrábí na předměstí Káhiry. Vzniklé dlaždice následně prodává developerům i dalším dodavatelským firmám, které je následně užívají při skládání venkovních dlažeb.

TileGreen tak do určité míry může kompenzovat fakt, že Egypt se řadí mezi největší znečišťovatele v oblasti Středozemního moře, jak poukazuje třeba zpráva neziskové organizace Mezinárodní pro ochranu přírody z roku 2020.

Analytici této neziskové skupiny dodávají, že Egypťané stojí asi za 74 tisíci tunami plastového odpadu v tomto moři ročně. Problémem rovněž je, že Egypťané poměrně s oblibou odhazují odpadky na ulici nebo jej pohazují na nelegální skládky po celé zemi.

Severoafrická země, která loni v listopadu hostila třeba i klimatický summit OSN COP27, v posledních letech zakázala v několika provinciích používání jednorázových plastů. Tím se přiblížila i Západu, kde tento zákaz již funguje.

Egyptská ministryně životního prostředí Yasmine Fouadová agentuře Reuters na konferenci COP27 řekla, že egyptská vláda spolupracuje s obchodními řetězci na rozšiřování zákazu používání jednorázových plastů tak, aby do roku 2024 platil tento zákaz v rámci celé země.