Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Iva Špačková, iDNES.cz

Desetitisíce Řeků odhlašují auta, protože nemají na daň

  • 176
V Řecku se před koncem roku na úřadech tvoří fronty lidí, kteří chtějí na poslední chvíli odhlásit auto. V prosinci registraci zrušilo 70 tisíc lidí. Spousta z nich nemá na daň z provozu, a tak se rozhodla "espézetku" odevzdat.

Informovala o tom agentura DPA. "S ježděním autem v naší rodině dočasně končíme. Nejsme schopni zaplatit daň 265 eur (zhruba 6 650 Kč)," uvedla v tamní televizi jedna 40letá Řekyně. Podle údajů ministerstva dopravy v prosinci odhlásilo svůj automobil 70 tisíc majitelů.

V Řecku rovněž prudce klesá poptávka po nových automobilech. Jejich prodej se od ledna do listopadu propadl o 40 procent na zhruba 55 tisíc vozů. Podle odhadů odborových svazů GSEE a ADEDY se příjmy Řeků v důsledku vládních úsporných opatření od roku 2009 snížily téměř o 30 procent.

Řecko se již pátým rokem nachází v hospodářské recesi. V příštím roce čeká ekonomiku podle vlády pokles o dalších 3,8 procenta po letošním propadu
o 6,4 procenta. Oživení se očekává až v roce 2014. Míra nezaměstnanosti v Řecku se v září vyšplhala na rekordních 26 procent (více čtěte zde).

Řecko se v květnu 2010 ocitlo na pokraji bankrotu a muselo požádat o pomoc Evropskou unii a Mezinárodní měnový fond. Výměnou za pomoc od té doby zavádí masivní výdajové škrty, snižuje důchody a mzdy a opakovaně zvyšuje daně, což sráží ekonomiku dolů a vyvolává protesty lidí.