Česko by mohlo přijít o část podpory z Evropské unie. Ilustrační foto

Česko by mohlo přijít o část podpory z Evropské unie. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Čunek: Bohatší regiony by mohly přijít o podporu EU

  • 16
Česká republika bohatne a některé regiony by na to mohly paradoxně doplatit. Pokud totiž přesáhnou hranici 75 procent průměrného HDP na hlavu, nebudou mít nárok na podporu Evropské unie pro tzv. cíl Konvergence.

Evropská unie dělí svou pomoc do různých oblastí. Cíl Konvergence je určen pro vyrovnávání rozdílů mezi jednotlivými evropskými regiony. Je ale limitován právě hranicí 75 procent HDP. Na ostatní pomoc by region dál nárok měl, právě konvergence je ale nezanedbatelným zdrojem peněz.

Na nebezpečí upozornil v projevu ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek během jednání se svými resortními kolegy ze zemí Visegrádské skupiny, Bulharska a Rumunska.

Do cíle Konvergence spadají regiony s hrubým domácím produktem na obyvatele nižším než 75 procent průměru pro celou EU. Dosud do této kategorie v Česku patřily všechny regiony s výjimkou Prahy.

Pro stát jako celek je hranicí 90 procent HDP průměru EU na jednoho obyvatele.

. cíle eu

Cíl Konvergence: podpora méně vyspělých regionů, kde HDP na obyvatele nedosahuje 75 % průměru EU. Pro státy je hranice stanovena na 90 % průměru Unie. V Česku pod tento cíl spadají všechny regiony s výjimkou Prahy.
Cíl Regionální konkurenceschopnost a zaměstnanost: určen regionům s vyšším HDP. Patří sem právě Praha.
Cíl Evropská územní spolupráce: podpora přeshraniční spolupráce regionů.V České republice pod něj spadají všechny regiony.
Zdroj: www.strukturalni-fondy.cz

Čunek odhaduje, že by Česko mohlo mít i po roce 2013 HDP na hlavu ve výši 85 procent EU. To by znamenalo, že by nadále spadalo do oblasti takzvané kohezní politiky, která směřuje k méně vyspělým státům.

To se však netýká jednotlivých regionů. "Přestože některé regiony mohou stanovenou hranici překročit, nejméně polovina regionů bude do cíle Konvergence patřit i nadále," uvedl ministr.

Pozici Česka ke kohezní politice EU po roce 2013 připravuje ministerstvo pro místní rozvoj. Česko bude usilovat o to, aby pro bohatší regiony, které z této podpory vypadnou, bylo vyjednáno určité přechodné období. Pozice Česka je nyní v Evropě pozorně sledovaná, protože ČR Unii v příštím roce předsedá.

V rámci cíle Konvergence může Česká republika získat do roku 2013 z evropských fondů 25,88 miliardy eur, tedy přibližně 639 miliard korun. To je téměř 97 procent veškeré částky, kterou v tomto rozpočtovém období může Česko z Bruselu obdržet.

,