Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Za nákup v kimonu do vězení. Čína přitvrzuje za prohřešky v oblečení

  17:00
Čínské úřady představily návrhy revizí právních předpisů týkajících se oblečení. Země by brzy mohla zakázat takové, které podle tamních úřadů například zraňuje city národa. Vágnost připravovaných regulí však oprávněně vyvolává obavy z širokého prostoru pro jejich výklad a prosazování. Mnozí Číňané se také bojí, jaké tresty budou padat.

Prodavačka čeká na zákazníky v obchodě s oblečením v nákupním centru v Pekingu. Oblečení, které podle úřadů zraňuje city národa, by mohlo být v Číně brzy zakázáno, jak vyplývá z nedávných návrhů revizí právních předpisů. (7. září 2023) | foto: Profimedia.cz

Začátkem září obletělo sociální sítě video muže z města Šen-čen, který streamoval v sukni, a následně ho zatkla policie. Záznamy okamžitě vyvolaly bouřlivou diskusi o svobodě projevu jednotlivce. Mnozí Číňané na internetu souhlasili s rozhodnutím orgánů zasáhnout, protože jeho ustrojení neodpovídalo dobrým mravům, tvrdili také, že extrémní svoboda může vyústit až v perverzi. Jiní naopak kladli důraz na to, že osobní svoboda je nedotknutelná, a to i co se týče oblečení.

V roce 2021 zveřejnil státem podporovaný bulvární deník Global Times zprávu o tom, jak čínská policie několik hodin vyslýchala mladou Číňanku z města Su-čou. Provinila se tím, že se oblečená do tradičního japonského oděvu fotografovala na ulici. Bylo to 13. prosince, tedy v den národní vzpomínky na oběti japonských válečných zločinů z roku 1937. Číňanka později uvedla, že ji na policejní stanici vyslýchali nejméně pět hodin. Policisté jí také prohledali telefon a zmíněné kimono zabavili. Zároveň ji upozornili, aby o incidentu nediskutovala na internetu.

Je to provokace

Aby čínská policie trestala lidi v oblečení považovaném za nevhodné, již nyní běžně používá všezahrnující formuli obvinění z vyvolávání provokací. Případné změny by nyní mohly poskytnout úřadům další pravomoci k potírání jakéhokoli oblečení, které je v zemi vnímáno jako škodlivé pro veřejnou morálku. Informaci přinesl deník The Inquirer.

Navrhovaný zákon uvádí, že za projevy, které čínské úřady vyhodnotí jako škodlivé duchu čínského lidu anebo které zraní city národa, budou hrozit pokuty nebo dokonce vězení. Zatím však nespecifikovaly, které druhy oblečení nová pravidla zakážou.

„Určení pravomocí toho, kdo a hlavně jak má rozhodovat, může vyžadovat více času. Před předložením takových návrhů potřebujeme stanovit nejprve kritéria pro posuzování,“ řekl agentuře AFP třiadvacetiletý He z Pekingu. Uznává, že činy, na které se zákon zaměřuje, nejsou tak závažné jako třeba loupež, kde je dobro a zlo je jasně definované.

Číňanku zatkla a vyslýchala policie. Fotila se na ulici v japonském kimonu

Proti připravovaným revizím zákona se postavilo také několik čínských právních vědců. Nové návrhy jsou příliš nejasné a snadno povedou ke svévolnému rozšíření rozsahu trestů,“ napsal Lao Dongyan z univerzity Čching-chua v Pekingu na sociální síti Weibo. Nové regule úřady začátkem září zveřejnily k veřejné konzultaci. Konzultační lhůta končí 30. září.

Na nákup v kimonu

Reportéři agentury AFP v ulicích Pekingu zjišťovali, jak obyčejní Číňané vnímají incidenty, při nichž lidé nosí například japonské oblečení na historicky významných místech anebo v památné dny.

Vypadat japonsky se firmám v Číně může vymstít. Slibují, že budou čínštější

„Oblékání je vlastní volba a svoboda každého, ale existují i zvláštní okolnosti,“ řekl k tématu jeden z dotazovaných. „Pokud někdo v určitý den udělá něco urážlivého nebo má na sobě nevhodné oblečení, je takové chování stoprocentně účelové a mělo by být potrestáno,“ dodává.

Pětatřicetiletý Gu řekl agentuře AFP, že je otevřený tomu, aby lidé nesli odpovědnost za urážlivé oblečení, zvláště při zvláštních příležitostech. „Skutečně existují určité historické důvody a myslím, že by se měly brát v úvahu emoce ostatních,“ dodal Gu. Podle něj však není třeba zasáhnout, když například někdo jde jen nakupovat v kimonu

„Pokud si někdo vezme kimono do pamětní síně obětí nankingského masakru, myslím, že to Číňanům může způsobit značnou psychickou újmu,“ souhlasí 25letý programátor Jang Šuo, podle něhož by všechny takové lidi měl potkat trest.

Jeremy Daum, vedoucí výzkumný pracovník Yaleovy univerzity, řekl agentuře AFP, že samotná revize bude nejspíš pozměněna tak, aby se zákon více zaměřil právě na takové incidenty. „Je jisté, že na základě velkého množství připomínek veřejnosti dozná znění zákona značných úprav. Pravděpodobně bude více konkrétní, co se týče státních hrdinů, čínských mučedníků anebo stranické historie,“ uzavírá vědec podle The Inquireru.

Autor:
  • Nejčtenější

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

25. dubna 2024  11:25

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu....

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Číst iDNES.cz se vyplatí. Megahra o statisíce korun pro věrné čtenáře vrcholí

15. března 2024  15:02,  aktualizováno  24.4 9:32

Na portálu iDNES.cz vrcholí Megahra o peníze. Do pondělí 29. dubna může každý čtenář s registrací...

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nad Českem krouží nové značky fast foodů. V plánu mají rozvířit trh

22. dubna 2024

Premium Již třicet let vévodí šťavnatým burgerům, hranolkům a kuřeti v Česku tři fastfoodové řetězce. Nyní...

Vídeňští restauratéři se bouří proti rozvozu jídel, připadají si vykořisťovaní

28. dubna 2024

Na vídeňské gastroscéně to vře. Provozovatelé tradičních restaurací se bouří proti expanzi...

Luxusní šperk skoro zadarmo. Cartier omylem prodával náušnice se slevou 99 procent

28. dubna 2024  7:32

Šperky se slevou 99,9 procenta. Za tolik koupil mexický lékař náušnice v luxusním francouzském...

Průmysl stagnuje, některých surovin bude nedostatek, varuje ruská organizace

28. dubna 2024  7:18

Průmyslová výroba a investice v Rusku stagnují, zhoršuje se vývoz zboží a ziskovost většiny...

Sonny Angel: Ďábelská moc andělské panenky, která plete hlavu generaci Z

28. dubna 2024

Premium Všichni uživatelé TikToku už pravděpodobně znají panenku Sonny Angel. Asi osm centimetrů vysoká...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...