Obchodníci čekají, jak velké škody bouře Gustav způsobí.

Obchodníci čekají, jak velké škody bouře Gustav způsobí. | foto: Profimedia.cz

Cena ropy v Asii kvůli bouři Gustav stoupla na 117 dolarů

  • 3
Ceny ropy na počátku týdne opět vzrostly. Může za to bouře Gustav, která předčila ničivý hurikán Katrina v roce 2005. Kvůli bouři byly ropné společnosti donuceny uzavřít téměř všechny ropné plošiny a rafinerie v oblasti Mexického zálivu.

Po deváté hodině ráno cena americké lehké ropy stoupla o 1,54 dolaru na 117 dolarů za barel, když předtím se vyšplhala až nad 118 dolarů. Londýnská ropa Brent ve stejnou dobu zdražila o 1,45 dolaru na 115,50 dolaru.

Ropa zmírnila růst kvůli tomu, že někteří obchodníci čekají, jak velké škody Gustav nakonec způsobí. "Je to určitě nebezpečná bouře, ale myslím si, že většina trhu zaujala vyčkávací pozici a před dalším velkým pohybem na trhu čeká na to, zda dojde ke škodám na ropných zařízení a infrastruktuře," uvedl analytik National Bank of Australia Gerard Burg.

"Investoři jsou vzhledem k pesimistické náladě na trhu nyní mnohem více obezřetní." Energetické společnosti kvůli bouři uzavřely v neděli odpoledne více než 96 procent veškeré produkce ropy v oblasti a 82 procent produkce zemního plynu. Nejméně devět rafinerií o celkové kapacitě 2,2 milionu barelů ropy denně, což je zhruba 12,5 procenta celkové kapacity USA, je také uzavřeno a šest dalších omezilo produkci.

Ceny ropy drží nahoře také napětí mezi Ruskem a Západem kvůli Gruzii. Rusko je největším vývozcem zemního plynu na světě a druhým největším vývozcem ropy na světě. Do Evropy dodává více než čtvrtinu plynu, který region spotřebuje.

,