Eurozóna by se měla více semknout a sladit svůj bankovní sektor.

Eurozóna by se měla více semknout a sladit svůj bankovní sektor. | foto: Profimedia.cz

Brusel volá po bankovní unii, euro po zprávě výrazně zpevnilo

  • 17
Eurozóna musí podpořit hospodářský růst a snížit zadlužení, pokud chce znovu získat důvěru investorů. Zároveň by se ale měla vydat cestou bankovní unie a společných eurobondů, zvážit by měla i přímou rekapitalizaci bank ze záchranného fondu ESM.

V návrhu doporučení k rozpočtovým opatřením a strukturálním reformám v zemích eurozóny to uvedla Evropská komise.

V nástinu hospodářské strategie eurozóny na další rok komise přímo zmiňuje obavy, které má trh kvůli potížím španělských bank a kvůli vysokým nákladům, které má španělské vláda s pomocí tomuto sektoru. Právě problémy španělských bank jsou hlavní příčinou růstu nákladů na obsluhu španělského dluhu. Ty jsou blízko úrovní, které jsou dlouhodobě neudržitelné.

Doporučení, aby se eurozóna více semkla a sladila svůj bankovní sektor, nicméně stačilo na to, aby se na trhu změnily kurzy měn, akcií a komodit. Euro se vůči dolaru odpoutalo od téměř dvouletého minima a z 1,2425 USD se v mžiku dostalo na 1,2468 USD.

Investoři se obávají, že veřejné finance ve Španělsku se ocitnou v situaci, která bude nezvladatelná. Pokud by se to stalo, Španělsko by bylo kandidátem na mezinárodní finanční pomoc, o kterou už požádali tři členové eurozóny z celkových 17, a to Řecko, Irsko a Portugalsko. Problém je ale v tom, že Španělsko je mnohem větší a jeho finanční problémy by mohly vést k těžko předvídatelnému vývoji a dopadům na celou eurozónu.

Španělsko se už teď potýká s recesí a rekordní nezaměstnaností kolem 25 procent. Země se stále potýká s kolapsem realitního sektoru z roku 2008 a prakticky každá banka ve Španělsku má úvěrové portfolio zatíženo větším či menším objemem nedobytných úvěrů.

Evropská komise, která je zároveň exekutivou Evropské unie, v doporučení varuje před začarovaným kruhem slabých bank a zadlužených zemí, kde jedna zadlužená země půjčuje jiné zadlužené zemi. Tento zvyk je podle komise teď nutné zlomit.

,