Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Británie zvažuje vydání stoletých dluhopisů

  • 25
Britská vláda uvažuje o vydávání dluhopisů se splatností sto a více let. Slibuje si od toho, že zemi díky tomu klesnou náklady na financování státního dluhu.

Informoval o tom internetový server BBC.

Britský ministr financí George Osborne podle serveru příští týden při prezentaci návrhu státního rozpočtu oznámí, že prozkoumá možnost vytvoření mimořádně dlouhodobých dluhopisů. Ty by dokonce nemusely mít stanovenu žádnou dobu splatnosti, takže by pak byly v podstatě věčné. Jejich majitel by v takovémto případě dostával pouze úroky a neměl by právo na splacení jejich nominální hodnoty.

Vláda by si pomocí dluhopisů se splatností sto i více let na dlouhou dobu zajistila zachování současných rekordně nízkých úrokových sazeb. Otázkou je, kdo by o bondy s tak extrémně dlouhou dobou splatnosti stál.

Penzijní fondy už naznačily, že by o ně příliš nestály. "Stoleté dluhopisy by byly pro většinu penzijních fondů příliš dlouhodobé. Nemyslíme si, že by je mnoho fondů kupovalo," uvedla ředitelka britského Národního svazu penzijních fondů (NAPF) Joanne Segarsová.

,