Boeing 787 japonských aerolinek All Nippon Airways, které patří do holdingu ANA...

Boeing 787 japonských aerolinek All Nippon Airways, které patří do holdingu ANA (28.4.2013) | foto: AP

Boeing získal první letošní objednávku. Těžké časy však zatím nekončí

  • 1
Japonský holding ANA, který sdružuje pětici tamních aerolinek, si pořídí letadla 787 Dreamliner od společnosti Boeing. Pro amerického výrobce, který bojuje s krizí uzemněných letadel 737 MAX, je to první letošní objednávka. V lednu Boeing poprvé za několik dekád nezískal žádnou zakázku, zatímco jeho hlavní konkurent, evropský Airbus, jich nasbíral 274.

Společnosti Boeing a ANA oznámili objednávku až 20 strojů 787 Dreamliner v tiskové zprávě. Dle současných ceníků přesahuje hodnota objednávky částku pět miliard dolarů (116,3 miliardy korun). „Tato letadla představují krok vpřed, jelikož usilujeme o to, aby naše flotila byla vstřícnější k životnímu prostředí,“ komentoval transakci výkonný viceprezident holdingu ANA Yutaka Ito.

Fotogalerie

Objednávka je vzpruhou pro Boeing, uvádí agentura Reuters. Letošní leden byl totiž prvním za několik dekád, kdy si u amerického výrobce neobjednal letadlo nikdo. Nynější dohoda s největším japonským leteckým dopravcem zahrnuje 11 Boeingů 787-10, jeden stroj 787-9 plus možnost přikoupit dalších pět letadel tohoto typu. Holding ANA rovněž plánuje získat tři nové letouny 787-9 od společnosti Atlantis Aviation Corporation.

Japonský holding je již nyní největším provozovatelem boeingů z řady 787. Po posledních přírůstcích vzroste jejich celkový počet na 98, přičemž 71 z nich je momentálně v provozu.

Boeing se však stále trápí s dopady krize letounů 737 MAX, které jsou od loňského jara po dvou smrtelných nehodách po celém světě uzemněna. Datum jejich návratu na oblohu zatím není jasné. Koncem ledna společnost odhadla, že se letouny začnou postupně vracet ve druhé polovině letošního roku.

Airbus & Boeing

Z krize profituje především evropský Airbus, který je největším konkurentem amerického výrobce. Loni poprvé od roku 2011 dodal zákazníkům víc letadel a letos plánuje jejich počet navýšit na 880. Od začátku roku Airbus válcuje Boeing i v počtu nových objednávek. Za leden jich firma eviduje celkem 274.

30. května 2019