ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Martin Veselý, MAFRA

Betonáři pod palbou investorů. Snižte emise, nebo vás odstřihneme od peněz

  • 78
Masivní betonářský průmysl v čele s největšími světovými výrobci je pod tlakem skupiny investorů. Ti po firmách chtějí, aby rychle přijaly závazky, jak snížit emise CO2. Výrobci podle nich patří k velkým znečišťovatelům planety. V produkci oxidu uhličitého má ze zemí větší uhlíkovou stopu jen USA a Čína.

Miliony kilometrů dálnic a silnic, mosty, přehrady, domy... Beton je všude a jeho spotřeba roste. A s ním podle organizací IIGCC a Climate Action 100+, sdružující na 320 investorů, kteří bojují s klimatickou změnou, se tvoří významné množství emisí oxidu uhličitého při jeho výrobě. Podle CNN investoři spravují dohromady 2 biliony dolarů.

Při výrobě cementu, obrovsky náročného na spotřebu energie a tepla, vzniká 7 procent celosvětových emisí oxidu uhličitého. Pokud by se ekologická stopa betonářského průmyslu měřila s celými státy, pak by trumfl všechny země světa s výjimkou USA a Číny.

„Cementářský průmysl musí dramaticky snížit svůj příspěvek ke klimatické změně. Není možné tento úkol odkládat nebo se mu vyhýbat,“ uvedla ředitelka IIGCC Stephanie Pfeiferová.

Podle CNN jsou globální investoři v současnosti aktivnější v boji s klimatickou změnou a korporacích. Už dříve apelovali na plynárenské a ropné společnosti a přiměly k přijetí závazků ropný kolos Royal Dutch Shell.

V současnosti míří na čtyři hlavní betonářské firmy v Evropě: CRH, Lafarge Holcim, Heidelberg Cement a Saint-Gobain. Požadují, aby byli do roku 2050 uhlíkově neutrální a rovněž apelují na větší transparentnost a kontrolu činností v souvislosti se snižováním emisí. Skupina investorů svůj požadavek rozeslala na správní rady čtyř zmíněných firem. Dopis podepsali investoři včetně BNP Paribas Asset Management nebo Aberdeen Standard Investments.

Podle investorů firmám, které rychle nepřijmou závazky, hrozí odstřižení přístupu k finančním zdrojům. Jak to mají udělat, není jasné. Podle Mezinárodní energetické agentury je obtížné požadavkům vyhovět a přitom uspokojit vysokou poptávku po cementu. Zájem o materiál se v Číně snížil, ale očekává se, že vzroste na jiných trzích.

Německý Heidelberg Cement na výzvu odpověděl, že ji bere velmi vážně a snižování emisí je jedna z hlavních priorit nadnárodního koncernu. Podobně hovoří švýcarská Lafarge Holcim, která už podle svého prohlášení zkoumá technologie, jež pomohou zredukovat emise.