Pobočka Merrill Lynch v Singapuru

Pobočka Merrill Lynch v Singapuru | foto: Reuters

Bank of America koupila za 50 miliard dolarů firmu Merrill Lynch

  • 7
Hypoteční krize si v Americe připsala další oběť. Největší světová makléřské firma Merrill Lynch se ocitla v područí bankovní skupiny Bank of America. Ta ji převzala za zhruba 50 miliard dolarů, v přepočtu tedy asi 841 miliard korun.

Bank of America je druhou největší americkou bankovní skupinou. Za akcie Merrill Lynch zaplatí svými akciemi v poměru, který dává cenu asi 29 dolarů za akcii. Proti páteční tržní ceně Merrill to znamená prémii 70 procent.

Ještě v květnu se však akcie Merrill obchodovaly kolem 50 dolarů a na počátku loňského roku, před vypuknutím hypoteční krize, stály kolem 90 dolarů.

Merrill Lynch kvůli hypoteční krizi odepsala za poslední rok ztráty více než 40 miliard dolarů. Někteří analytici však letošní propad jejích akcií považují za přehnaný a poukazují na to, že Merrill má velmi cennou makléřskou divizi v tržní hodnotě přes 25 miliard dolarů.

Navíc má například 45 procent na ziskové investiční společnosti BlackRock v hodnotě přes deset miliard dolarů. Současná tržní hodnota Merrill však napovídá, že investoři připisují jejím aktivitám na poli investičního bankovnictví, kde se soustřeďují ztráty z hypoték, zápornou hodnotu.

Oznámení o převzetí Merrill Lynch přišlo ve stejnou chvíli jako zpráva o tom, že další významná investiční banka Lehman Brothers požádala o bankrotovou ochranu před věřiteli. - čtěte Lehman Brothers žádá o ochranu před bankrotem

,