UniCredit Bank, pobočka na Arbesově náměstí - UniCredit Bank.

UniCredit Bank, pobočka na Arbesově náměstí - UniCredit Bank. | foto: UniCredit Bank

Bance UniCredit se propadl zisk o polovinu

  • 0
Italské matce české UniCredit Bank se ve třetím čtvrtletí ztenčil zisk o více než polovinu ve srovnání s minulým rokem. Bance se nedařilo v oblasti investičního bankovnictví. Firma si musela kvůli finanční krizi odepsat 1,3 miliardy eur.

Banka zdůvodnila pokles nepříznivými podmínkami na trzích. Zisk se jí propadl o 54 procent na 551 milionu eur (14 miliard korun).

Čistý provozní zisk se snížil o osm procent na 2,6 miliardy eur. Pokles v divizi investičního bankovnictví vyrovnal vysoký růst v oblasti střední a východní Evropy a v divizi drobného a firemního bankovnictví. Firma musela zaúčtovat v souvislosti s finanční krizí odpisy 1,3 miliardy eur. Díky přechodu na mezinárodní účetní standardy IAS však vylepšila svůj zisk před zdaněním o 856 milionů eur.

Čisté příjmy z úroků se zvýšily o 18,4 procenta. Čisté příjmy z poplatků se však snížily o 13,1 procenta, hlavně kvůli poklesu v divizi správy majetku. UniCredit je zřejmě největší obětí globální krize z italských bank.

Počátkem října banka oznámila plán navýšení kapitálu o 6,6 miliardy eur, třebaže předtím opakovaně prohlašovala, že nový kapitál nepotřebuje. V polovině října pak získala kapitálovou injekci od Libye. Ta zvýšila svůj akciový podíl v UniCredit na 4,3 procenta a stala se druhým největším akcionářem banky, napsala agentura Reuters.

UniCredit

UniCredit je největší bankovní skupinou ve střední a východní Evropě a z aktivit mimo Itálii čerpá asi polovinu svých příjmů. V ČR působí prostřednictvím UniCredit Bank, která vznikla loni sloučením tuzemské HVB Bank a Živnostenské banky. Je čtvrtou největší českou bankou.