Kostarika hlásí útok škůdců, kteří ničí úrodu banánů.

Kostarika hlásí útok škůdců, kteří ničí úrodu banánů. | foto: Profimedia.cz

Světu hrozí banánová krize, varují vědci. Kostarika hlásí útok škůdců

  • 96
Svět už za pár let bude zápolit s nedostatkem banánů. Alespoň si to myslí ochránci přírody. Jejich předpovědi však nemusí být jen v rovině studií a odhadů. Plošnou nákazu banánové úrody totiž hlásí Kostarika i další banánové velmoci.

Vláda Kostariky dokonce kvůli bídnému stavu úrody vyhlásila stav národní pohotovosti. Středoamerický stát je totiž na vývozu banánů velmi závislý. Jejich vývoz v celkové roční hodnotě kolem 500 milionů dolarů tvoří celých 20 procent veškerého exportu.

Banány a Česko

Podle statistik organizace Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO) z roku 2010 dovezlla Česká republika asi 161 tisíc tun banánů, což z tohoto zboží dělalo čtvrtou nejvýznamnější dováženou komoditu v potravinářském odvětví. Hodnota importu banánů v tomto roce činila 106 milionů dolarů (asi 2,1 miliardy korun).

Zdroj: FAO

Do místních banánových plantáží se pustili agresivní škůdci ze skupiny hmyzu s názvem vlnatky. "Z vajíčka se vyvine dospělý brouk a celá zasažená rostlina je pak infekční. Farmáři tak musejí používat více chemických prostředků," vysvětluje kostarický farmář Eric Bolanos. Mnohé plantáže navíc chemickou ochranu nestihnou nasadit. Škůdci úrodu zničí během několika dnů.

Podle Magdy Gonzalesové, ředitelky Státní služby na ochranu plodin (SFE), se v posledních letech škůdci množí čím dál víc. "Celkem jistě vám mohu říct, že za množením těchto škůdců je globální oteplování," uvedla pro server ticotimes.com. Pokud se problém se škůdci v horizontu několika měsíců nepodaří vyřešit, nemusí podle Gonzalesové Kostarika splnit předem nasmlouvané kvóty na export banánů.

Banány ohrožuje i houbová nákaza

Podle ochránců přírody to navíc není lokální problém Kostariky. Po celém světě totiž banánové plantáže ohrožuje druh houbového onemocnění. Vědci zjistili, že problémy způsobuje houba Fusarium oxysporum, která se v minulosti vyskytovala výhradně v Asii a Austrálii. Nyní ji však objevili na plantážích v Jordánsku a Mosambiku. Navíc je to nový kmen tohoto houbového onemocnění, na který jsou banány mnohem citlivější.

Největší exportéři

Ekvádor - 5,16
Kostarika - 1,84
Kolumbie - 1,69
Filipíny - 1,59
Guatemala - 1,39

Údaje z roku 2010 v milionech tun

Zdroj: FAO

"Je to obrovský problém," uvedl pro server independent.co.uk Rony Swennen z Mezinárodního institutu tropického zemědělství v Tanzanii. Souhlasí s ním i spoluautor studie o nákaze banánových plantáží v Jordánsku Gert Kem z univerzity v nizozemském Wageningen. "Jsem znepokojen. Nebylo by pro mě překvapením, kdyby se nákaza v blízké budoucnosti dostala i do Latinské Ameriky," uvedl Kem.

Pokud se tak stane, ve spojení s aktuálními problémy se škůdci to může pro Kostariku a další země být velká rána pro výnosný segment trhu. To by se samozřejmě promítlo i do importu banánu v evropských zemích a ve Spojených státech. Latinská Amerika a karibská oblast totiž pokrývají víc než 80 procent veškerého světového vývozu banánů.

Už v září letošního roku o rychlejším šíření škůdců informovali klimatologové a vědci univerzit v Exeteru a Oxfordu, podle kterých za tento jev může globální oteplování. Zároveň pak varovali před devastujícími nákazami zemědělských plodin (více čtěte zde).