Výroba aut v trnavském závodě automobilky PSA Peugeot Citroën Slovakia.

Výroba aut v trnavském závodě automobilky PSA Peugeot Citroën Slovakia. | foto: PSA Peugeot Citroën Slovakia

Automobilka PSA opět omezí výrobu na Slovensku

  • 3
Francouzská automobilka PSA Peugeot Citroën v reakci na slabou poptávku po nových vozech znovu omezí výrobu ve svém závodě na Slovensku. Továrna v Trnavě na západě země odstaví výrobní linky celý příští týden a další týdenní přerušení výroby čeká závod na přelomu října a listopadu.

Kromě toho zavede i několik dalších nevýrobních dní. Listu Hospodárske noviny to řekl mluvčí továrny Peter Švec. PSA na Slovensku omezovala výrobu už na začátku letošního roku (více zde).

Trnavský závod PSA zaměstnává zhruba 3 500 lidí a vyrábí automobily Peugeot 208 a Citroën C3 Picasso. Navzdory omezení výroby PSA podle Švece nadále plánuje letos vyrobit na Slovensku více vozů než loni, kdy z výrobních linek fabriky sjelo 215 tisíc automobilů.

PSA Peugeot Citroën je po německém Volkswagenu druhým největším výrobcem aut v Evropě. Firma působí také v České republice, kde má společný podnik TPCA s japonskou automobilkou Toyota. Vedení slovenského závodu PSA se dříve v letošním roce dohodlo s odbory na dvouletém zmrazení mezd pracovníků výměnou za udržení zaměstnanosti. Během nevýrobních dnů budou dělníci pobírat část mzdy případně plný plat s tím, že neodpracované hodiny nahradí v budoucnu prací přesčas.

Analytik společnosti Cyrrus Jiří Šimara uvedl, že automobilka PSA doplácí na svou silnou závislost na evropském trhu, kde dlouhodobě klesá poptávka po nových vozech.

Kromě PSA mají na Slovensku továrny také automobilky Volkswagen a korejská Kia Motors. Automobilový průmysl je hlavním tahounem exportně orientované slovenské ekonomiky.

,