Diskuze

Ne tolik šťastná Austrálie. I na protinožce dopadla chmurná ekonomická realita

Téměř tři desetiletí se zdálo, že Austrálie má patent na to, jak proplout celosvětovými finančními krizemi bez „ztráty věnečku“. I v dobách největších trablů, jako byla například recese v roce 2020 anebo covid, se její obyvatelé povětšinou radovali z vysokých mezd, dostupného bydlení i optimistických vyhlídek do budoucna. Nyní je ale vše jinak.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MM

"její babička vychovávala rodinu ve vlastním domě jako samoživitelka a zároveň pracovala na částečný úvazek jako zdravotní sestra. "

Tady je nutne objasnit nekolik faktu.

1) zalezi ve kterem meste, ktere ctvrti babicka zila, jak velky a stary byl ten domek, z jakeho materialu postaveny.

Rozdily v 60. i 70. letech mezi cenami zdeneho domku (cihlami oblozeneho) na pozemku o velikosti 600-1000m2, (coz kdysi byval dobry standard velikosti australskych pozemku i ve velkych mestech mimo Sydney) napr. v krasne primorske melbournske ctvti Beaumaris nebo takoveho lidoveho rodinneho cihloveho domku v novostavbe v relativne novem sidlisti rodinnych domku se zahradami v South Oakleigh, East Bentleigh nebo drevem oblozeneho starsiho typu domku treba v Dandenongu byl astronomicky.

I pri porovnani tehdejsi nejpopularnejsi "lidove velikosti": 3 loznice, obyvaci pokoj, kuchyn s jidelnim prostorem, koupelna, zachod, pradelna a zahrada vpredu, vzadu. Tim vic za kazdou dalsi mistnost.

2) plne kvalifikovane zdravotni sestry si casto nachazely zamestnani na castecny uvazek v dobe, kdy jejich deti byly male. Hodinove platy byly velmi vyhodne a podstatne vyssi sazba nez u regulerniho zamesntani. Nemocnice nemusely proplacet dovolene ani nemocenskou a proto byly nuceny platit vyssi hodinovou sazbu. Jeste vyssi tam, kde sestra mohla pracovat "na zavolani" jako zaskok kdykoliv bylo treba, nebo mohla brat par nocnich dvanactek. Nekolik matek spoluzaku nasich kluku tak pracovalo a rodiny si vedly dobre.

1 0
možnosti
MM

obzvlast ten, kdo koupil nemovitost pred 1973, byl na tom velmi dobre.

0 0
možnosti
MG

M97i79r86e36k 41G68a58j31e59r

31. 3. 2024 19:55

Babička prostě byla pracovitější. A jestli paní platí vysoké nájemné, tak se Australané mají velmi dobře. Jednak to znamená, že si to dražší nájemné může hodně lidí dovolit a jednak jsou bohatší pak i ti, kterým to nájemné platí.

2 0
možnosti
Foto

Babicka mela spis stesti a nejaky pocatecni kapital (treba od rodicu/prarodicu). Domy byly v australii drive skutecne levne. Ale ne tak, aby si to jen tak sama od sebe koupila samozivitelka pracujici na polovicni uvazek.

0 0
možnosti
AM

australie,podobne jako kanada prijaly za posledni generaci miliony asiatu,mnozi velmi zamoznych,kteri zkupovali pro ne lacine reality..

...je take zajimave,jak nase elita autorizuje podobne clanky za ucelem,abychom se tady citili lepe,ze i na zapade jsou problemy..

2 2
možnosti
VF

Město bez vnoučat a holka nemůže sehnat bydlení, protože je všechno pryč než se vůbec dostane k prohlídce.

1 0
možnosti
RS

Nemohla by ta krize už konečně dorazit k nám? Abych se měl tak "špatně" jako ti chudáci v Austrálii

4 1
možnosti
Foto

Jo, podobne lidi kteri narikaji jak je vse drahe mame vsude okolo. Vtipne je ze cena domu v CR je prakticky stejna, a pritom bezny prijem je v AU vyrazne vyssi nez v CR.

v clanku zminena pani Northamová je krasny priklad - najem $600pw v cairns znamena ze maji luxusni dum protoze prumerny najem bezneho domku v Cairns je okolo $540pw a v pripade tzv "unit" (domky/byty v SVJ) dokonce pouze $450pw. To tu vidim vsude - lidi utraci za uplne pitomosti, a pak breci ze nemaji penize. Pulka zeme zavisla na kávě a na kazdem kroku prodejna kde i maly kelimek kavy stoji minimalne $5 (vyjimkou budiz velka mesta kde je 7/11 s jejich neprekonatelnou cenou $2 za maly kelimek)

10 0
možnosti
Foto

Vidím to podobně. Mám známe v Kanadě, kteří si stěžují, že i při v 150/300 tisíci ročně dřou nouzi s bídou, nebo bečí jak pořád nemají co ukázat v tom kterém věku. Když poukážu na káru za 120 tisíc nebo sněžné skútry, kafíčka či dovolenou na Hawaii, tak jsem zlá. Někteří prostě rádi pracují i 29 dní v kuse ve třech zaměstnáních. A já jím mohu pořád dokolečka vysvětlovat, že to není až tak o tom, kolik vyděláte, ale kolik peněz udržíte, neboli mezeře mezi příjmy a výdaji, kterou když pravidelně investujete, tak máte vystaráno.

4 0
možnosti
JB

J80o72s70e28f 33B16o93t38o55s

31. 3. 2024 15:46

V aus som par rokov prežil. Nadherna zem. Ale doma je doma

1 0
možnosti