Na konci roku 2017 se ve spojitosti s Amazonem a produkty s nacistickou tématikou již mluvilo.

Na konci roku 2017 se ve spojitosti s Amazonem a produkty s nacistickou tématikou již mluvilo. | foto: Amazon.com

Stop nacistickým symbolům. Amazon stahuje z webu kontroverzní položky

  • 107
Internetový prodejce Amazon stáhl ze své platformy produkty s nacistickou symbolikou. Jde o reakci na nátlak amerických zákonodárců a organizací bojujících za rasovou spravedlnost, kteří minulý měsíc upozornili na nabídku triček či vlajek s nacistickou tématikou, přívěsků s hákovým křížem a dalších propriet inzerovaných na portálu.

„Zkontrolovali jsme produkty a obsah, na které jste upozornil v dopise. Odstranili jsme vše, co bylo v rozporu s naší politikou a trvale jsme zablokovali zodpovědné účty,“ píše se v dopise od Amazonu, který je adresovaný kongresmanovi Keithovi Ellisonovi.

Amazon poslal dopis necelý měsíc po tom po tom, co dvě neziskové organizace, Partnership for Working Families a Action Center on Race and the Economy, upozornily na problematické výrobky, které byly na Amazonu inzerovány, informuje The New York Times.

Konkrétně šlo o dětské body s grafikou hořícího kříže, šperky s říšskou orlicí a dalšími nacistickými symboly, literaturu a propriety, jako dýky či čepice příslušníků SS. Organizace ve zprávě obvinily internetového giganta, že profituje ze zmíněných produktů a šíří rasistickou ideologii.

Podpora rasistické ideologie

„Tím, že Amazon na své platformě umožňuje prodej těchto produktů s obrazy a symboly nacistického hnutí, oslavuje ideologii, která podporuje nenávist a násilí,“ uvádí organizace ve své zprávě, po které se na internetového giganta strhla vlna kritiky. Kongresman státu Minnesota Keith Ellison poté napsal šéfovi Amazonu Jeffu Bezosovi dopis (podrobnosti v tomto článku).

Hrnky s Hitlerem nejsou protiprávní, říká policie. Případ odložila

„Jsem znepokojen tím, že taková silná společnost podporuje vzestup nenávistných skupin v naší zemi,“ napsal Ellison. V dopise také společnost požádal,aby zveřejnila zisky, které má z prodeje těchto předmětů. To však Amazon odmítl.

17.července 2018 v 17:29, příspěvek archivován: 03.srpna 2018 v 12:12

This morning I sent Jeff Bezos a letter asking why Amazon is selling content and products that promote and enrich white nationalist and neo-Nazi groups. https://t.co/vZxvSoRunr https://t.co/kSAroJTBnN

Společnost zmínila, že ve své politice zakazuje ty produkty, které propagují nebo oslavují nenávist, násilí, propagují rasovou, sexuální nebo náboženskou nesnášenlivost či propagují organizace, které mají k takovému jednání sklony. 

I přes snahy Amazonu odstranit veškeré kontroverzní položky z nabídky hned po propuknutí skandálu, objevili redaktoři serveru BuzzFeed ve čtvrtek některé předměty, které rasistickou ideologii podporují. Šlo například o záplatu s nacistickým symbolem, na kterou byla společnost již v minulosti upozorněna.

Nezvládnutá situace

„To, že Amazon prodává výrobky propagující nacistickou ideologii dokazuje, že společnost vyrostla v něco tak velkého, co není schopna regulovat,“ citoval web BuzFeed Ellisonova mluvčího. Neziskové organizace narážejí ve zprávě na podobný problém: „Amazon je známý svou historií pozdních nebo žádných reakcí na tlak veřejnosti, jako je tento. Zabránit nenávistným skupinám na své platformě by pro něj mělo být na prvním místě.“

Zisky Amazonu z posledního čtvrtletí v roce 2017 poprvé v historii překonaly hranici miliardy dolarů. Na konci roku hlásil maloobchodní gigant čistý zisk 1,9 miliardy dolarů (podrobnosti v tomto článku).