ilustrační snímek | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Amazon zastavil prodej některých školních potřeb, byly v nich toxické látky

  • 0
V dětské bižuterii a školních potřebách, které si mohly přes Amazon koupit americké děti, se našly zdraví škodlivé úrovně olova a kadmia, v jednom případě dokonce 80násobek doporučeného množství. Internetový gigant zaplatil také pokutu ve výši 700 tisíc dolarů, která bude použita na sledování zboží určeného pro děti.

Amazon zastavil prodej desítek závadných produktů na základě vyšetřování amerických federálních úřadů. „Když jako rodič kupuju věci pro své děti, očekávám, že budou bezpečné,“ argumentuje generální prokurátor státu Washington Bob Ferguson, jehož úřad na začátku tohoto roku vedl vyšetřování.

Mezi výrobky, které úřad označil za závadné, je bižuterie pro děti stejně tak jako školní potřeby, například penály, batohy, obaly na knihy nebo svačinové krabičky, popisuje BBC.

Vyděšená mrkev nabádá děti k pití alkoholu. Britové reklamu zatrhli

Mnoho položek obsahujících vysoké koncentrace kovů zdobily postavičky kreslených seriálů a jasné barvy, či vypadaly luxusně. Byly cílené na děti do 12 let, napsal Ferguson v prohlášení.

Amazon se s prokuraturou dohodl také na změně způsobu prodeje podobného zboží. V budoucnu bude od obchodníků vyžadovat certifikáty prokazující, že výrobky jsou bezpečné. Změna se dotkne 18 tisíc obchodníků, kteří Amazon používají jako svůj prodejní kanál.

Generální prokurátor též firmu požádal, aby kontaktovala zákazníky, kteří si nebezpečné výrobky koupili a požádala je, aby je zlikvidovali. Amazon tak kupujícím vrátil více než 200 tisíc dolarů.

OBRAZEM: Škrtící méďa i hřmotné kladivo. Hračky, které by děti neměly mít

Pokud úřad uvidí na webu Amazonu další toxické zboží, obchod je musí během dvou pracovních dnů stáhnout z prodeje.

Amazon v prohlášení napsal, že bezpečnost zákazníků je jeho nejvyšší prioritou. 

„Úzce spolupracujeme s našimi obchodními partnery, abychom potvrdili, že u nás prodávané školní potřeby a dětská bižuterie  jsou bezpečné. Pracujeme také na vylepšení našich procesů zajišťujících bezpečnost těchto produktů,“ dodal gigant.

VIDEO: Tvrdý řád, pohyby jako robot. Vyzkoušeli jsme práci v českém Amazonu:

SMLSALOVINY aneb jak žít a přežít

Sledovat další díly na iDNES.tv