ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Reuters

Další vlna výprodejů. Evropské akcie dopoledne odepsaly 5 procent

  • 2
Akcie na evropských trzích zahájily týden silným poklesem. Hlavní akciový index je nejníže za sedm let a nejvýraznější ztráty mají opět firmy, které se pohybují v turistice a letecké dopravě. Pražská burza v 11 hodin odepisovala 1,6 procenta.

Panevropský index STOXX 600 krátce po zahájení odepisoval 4,6 procenta na 280 bodů. Nejvýraznější ztráty měly akciové trhy v Německu, Španělsku, Francii a Británii, kde hlavní indexy vykazovaly pokles asi od tří do pěti procent.

Epidemie koronaviru

Propad odráží další zpřísňující opatření, k nimž přistupují jednotlivé státy, aby omezily šíření koronaviru.

Na vlně výprodejů se veze také Pražská burza, která v 11:00 dopoledne odepisovala 1,6 procenta. Nejvíce padaly akcie technologické firmy Avast, které dopoledne ztrácely okolo 11 procent.

Za víkend se počet mrtvých v souvislosti s epidemií onemocnění způsobeného koronavirem výrazně zvýšil zejména v Itálii, která je epicentrem nákazy. Země po zákazu cest do zahraničí omezuje i pohyb uvnitř svých hranic.

Šíření koronaviru přimělo vlády mnoha zemí nejen v Evropě přijmout drastická opatření na omezení pohybu lidí. To má zásadní dopady na ekonomickou aktivitu, která výrazně zpomalila a vedla k nejprudšímu poklesu cen akcií od globální finanční krize z roku 2008. Firmy doplácejí hlavně na ochromené dodavatelské řetězce.

Světová ekonomika se z dopadů koronaviru bude zotavovat roky, tvrdí OECD

Akcie evropského výrobce letadel Airbus hned v úvodu obchodování ztrácely více než 12 procent, než pokles zmírnily. Podnik oznámil, že ruší výhled hospodaření na letošní rok, nenavrhne avizovanou výplatu dividend a zatím neposílí platby na penzijní připojištění zaměstnanců.

Výrazně oslabovaly také akcie v Asii. Hlavní cenový indikátor CSI 300, který sleduje obchodování na burzách v Šanghaji a Šen-čenu, odepsal 3,36 procenta na 3 530,31 bodu. Je tak nejníže za více než rok. Naopak index japonských akcií Nikkei 225 si připsal 2,02 procenta na 16 887,78 bodu, což analytici dávají do souvislosti s nadějí, že plánované olympijské hry v Japonsku nebudou zrušeny, ale pouze odloženy.

,