ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Reuters

Mezinárodní měnový fond a USA odstřihly Afghánistán od peněz

  • 108
Mezinárodní měnový fond (MMF) ve středu uvedl, že Afghánistán nebude moci čerpat z jeho zdrojů. Důvodem jsou nejasnosti ohledně uznání tamní vlády poté, co prakticky celou zemi i Kábul ovládlo radikální islamistické hnutí Tálibán. Afghánistán nemá přístup ani k novým nouzovým rezervám, takzvaným zvláštním právům čerpání (SDR).

„Mezinárodní měnový fond se jako vždy řídí názory mezinárodního společenství,“ sdělil v prohlášení mluvčí organizace. „V současné době v mezinárodním společenství není dostatečně jasno ohledně uznání vlády v Afghánistánu. V důsledku toho země nemá přístup k SDR nebo jiným zdrojům MMF,“ poznamenal.

Čína lační po afghánském nerostném bohatství, země sedí na bilionech dolarů

V afghánské provincii Badakšan se těží drahý kámen lapis lazuli. Prsten s tímto...

Zástupci Evropské unie, Kanady nebo Ruska už prohlásili, že nejsou s to uznat Tálibán jako legitimní afghánskou vládu. Příští týden měl Afghánistán obdržet zhruba 450 milionů dolarů (téměř 10 miliard Kč) z balíku v hodnotě 650 milionů, jejž MMF tento měsíc přiklepl takzvaným rozvíjejícím se zemím na boj s ekonomickými důsledky pandemie.

Fond odstřihl Afghánistán od svých prostředků poté, co americké ministerstvo financí a někteří republikánští zákonodárci vyjádřili obavy, že peníze může Tálibán zneužít k podpoře terorismu. „Téměř půl miliardy dolarů v bezpodmínečné likviditě pro režim s historií podpory teroristických akcí proti USA a jejím spojencům je mimořádně znepokojující,“ stojí v dopise, který skupina republikánů zaslala ministryni financí Janet Yellenové.

MMF je financován z příspěvků 190 členských zemí, přičemž USA jsou jeho největším akcionářem. Takže jejich nesouhlas s čerpáním rezerv nesl značnou váhu, poznamenal deník The New York Times.

Zmrazené rezervy

Spojené státy také odepřely Afghánistánu přístup k rezervám tamní centrální banky. Jejich celková hodnota činí zhruba 9,5 miliardy dolarů (207 miliard Kč) a většina je uložena právě v USA. Podle guvernéra instituce Ajmala Ahmadyho, který o víkendu z Afghánistánu uprchl, tak má nyní Tálibán přístup pouze k 0,1 až 0,2 procenta afghánských finančních rezerv.

Afghánistán čerpá finanční pomoc i ze Světové banky (SB). Ta zemi od roku 2002 přiklepla prostředky v celkové výši 5,3 miliardy amerických dolarů, uvádí server stanice BBC. Zástupci SB současný stav tohoto financování nekomentovali.

Tálibán nečekaně rychle ovládl Afghánistán a v zemi ve středu pokračovala třetím dnem mnohdy chaotická evakuace cizinců i Afghánců z kábulského letiště. Tisíce lidí se tam uchýlily ve snaze opustit zemi. Tálibán opakovaně ujišťuje, že si přeje mír, že se ho není třeba obávat a že chce vytvořit širokou koalici. Ve středu se nicméně objevila informace o protitálibánské demonstraci, proti které bojovníci hnutí tvrdě zasáhli a několik lidí zemřelo.

Světová zdravotnická organizace (WHO) mezitím vyzvala světové společenství, aby zabránilo přerušení humanitární pomoci Afghánistánu, a upozornila, že afghánský zdravotnický systém je zranitelný a zůstává terčem útoků. Některé státy, které se podílely na humanitární pomoci, jsou nyní zdrženlivé, podotkla agentura AFP.