Čím více porotě víno chutnalo, tím více získalo bodů. Čím více má bodů, tím je kvalitnější.
Medaile:
100 - 95 bodů - VELKÁ ZLATÁ
95 - 85 bodů - ZLATÁ
85 - 80 bodů - STŘÍBRNÁ
80 - 75 bodů - BRONZOVÁ
75 - 0 bodů - BEZ MEDAILE, DISKVALIFIKOVÁNO
Freixenet Carta Nevada
81,1
jakostní šumivé víno
Freixenet Španělsko,
dovozce: Soare Sekt
Jablonec n. Nisou
220 Kč (Carrefour)
Jediná stříbrná medaile mezi polosuchými sekty. Sympatická biskvitová vůně, velmi dobrá perlivost. Harmonická a dlouhá chuť, čistá dochuť.
Sekt pro svátky jako stvořený.
Chateau Bzenec
79,9
šumivé víno
Víno Bzenec
79,90 Kč (Albert)
Téměř na hranici stříbrné medaile. Vyšší barevnost, průměrná perlivost, ale příkladná zralá "šampaňská" vůně. V chuti mírná disharmonie mezi cukrem a kyselinami.
Velmi pěkné šumivé víno, na vaše zdraví!
Pilsner Sekt
79,4
jakostní šumivé víno
Soare Sekt
Jablonec n. Nisou,
distributor Plzeňský Prazdroj
94,90 Kč (Globus)
Zasloužená bronzová medaile. Průměrná perlivost, ale nadprůměrně harmonická, ovocná vůně, trošku kratší chuť. Dochuť a celkový dojem víc než uspokojivý.
Na zdraví!
Královský od Bolka
77,9
šumivé víno
Soare Sekt
Jablonec n. Nisou
99,90 Kč (Tesco)
Vyzrálý, zdravý a příjemně harmonický sekt. Ve vůni postrádá sice větší dávku sebevědomí, ale chuť má čistou, důstojnou a dostatečně dlouhou.
Z poznámek hodnotitelů: Sekt pro vysokoškolské studentky.
Mikulovská Venuše
76,7
šumivé víno
Víno Mikulov
119,90 Kč (Albert)
Příjemný, svěží, mírně pikantní sekt, slušná perlivost, slabší, nevýrazná, ale čistá vůně. V chuti o něco vyšší obsah cukru, jemně narušující harmonii celkového dojmu.
Příjemný bublinkový partner.
Znovín de Lux
76,1
jakostní šumivé víno
Znovín Znojmo
se sídlem v Šatově
264 Kč (Carrefour)
Příjemná žlutavě-zelenkavá barva, průměrná perlivost, čistá, mírně autolyzátová vůně. Dostatečně dlouhá chuť, soulad cukru a kyselin se dostaví velmi pozvolna.
Slušný sekt.
Napoleon
74,7
šumivé víno
Soare Sekt
Jablonec n. Nisou
89,90 Kč (Globus)
Téměř bronzová medaile. Sekt intenzivní medově-květinové vůně a průměrného perlení. Dostatečná perzistence, zaoblená sladká chuť, avšak mírně nahořklé dochuti.
Šumivé víno slušné kvality.
Bohemka
73,9
šumivé víno
Víno Valtice
89,90 Kč (Billa)
Průměrná perlivost, krátká ovocná vůně s prosazujícími se autolyzátovými tóny. Nevýrazná chuť skromnějších rozměrů, ale čistá dochuť.
Dobře vychladit!
Müller Thurgau
73,4
jakostní šumivé víno
Víno Mikulov,
vyrobeno ve Starém Plzenci
149 Kč (Globus)
Průměrný sekt reduktivního vzhledu a skromnějšího perlení. Ovocná vůně, mírně taninová chuť a horčinová dochuť.
Sekt přijatelných senzorických vlastností.
Rossiskoje Igristoje
73,3
šumivé víno
Soare Sekt
Jablonec n. Nisou
89,90 Kč (Tesco)
Sekt průměrných kvalit. Mléčné a tvrdší autolyzátové tóny ve vůni, nevýrazná a fádní chuť, v dochuti horčina.
Nostalgický produkt dob nedávno minulých...
Bohemia Sekt
72,9
jakostní šumivé víno
Bohemia Sekt,
Českomoravská vinařská
Starý Plzenec
99,90 Kč (Billa)
Obstojná perlivost, mladistvá vůně, nepříliš dlouhá chuť, ze které vyčnívají nahořklé pecičkové tóny. Ty jsou výrazné i přes převahu cukru i v dochuti.
Sekt průměrných senzorických vlastností.
Grand Imperial
72,9
šumivé víno
Francie,
dovozce: United Brands
Průhonice
109 Kč (Globus)
Slabší barva, citrusově ovocná vůně, ale nevýrazné tělo. Je krátké a v dochuti nahořklé. Nevyzrálé rozměry jeho chuti jednoduše nepřesvědčí.
Nevýrazný produkt.
Slovníček
- dochuť - chuťový vjem, který zůstane v ústech po spolknutí vína
- perzistence - délka přetrvání vjemu chuťových látek v ústech
- krátká chuť - chuť vína po napití rychle zmizí
- kyselinky - jsou nedílnou součástí vína a měly by být v harmonickém poměru s ostatními složkami extraktu. Jemná kyselinka dodá vínu příjemný, svěží dojem
- tanin - tříslovinová složka, důležitá pro výrobu vína
- taninová chuť - trpce svíravá
- autolýza - nežádoucí neřízený rozklad kvasinek
- autolýzové tóny - u sektů vyrobených klasickou metodou jsou žádoucí, musí však být v celkové harmonii s ostatními složkami
- rmut - rozdrcené bobule hroznů
- zaoblená chuť - harmonická chuť vína s vyšším obsahem cukru
- pecičkové tóny - hořké tóny v chuti, které se do moštu dostanou z rozdrcených peciček hroznů; vznikají při nešetrné manipulaci se rmutem a jeho nešetrném lisování
- biskvitová vůně - příjemná vůně po sušenkách či čajovém pečivu
- pichlavá vůně - ve vůni může píchat oxid siřičitý nebo uhličitý
- pichlavá chuť - projevuje se zpravidla při vyšším obsahu kyselin
- vyšší barevnost - barva má sytě zlaté tóny; pokud přechází do hnědých tónů, jedná se o známku oxidace