Vídeňské párky: Výborné i nechutné

  10:00aktualizováno  10:00
Když se zakousnete do teplého párku, mělo by se ozvat charakteristické KŘUP. Pro vídeňské párky je přímo typické. Ale jen pro ty kvalitní, z libového vepřového nebo hovězího masa ve skopovém střívku.
Párek, párky, uzenina - (c)profimedia.cz/corbis

Párek, párky, uzenina - ilustrační foto | foto: profimedia.cz/corbis

JAK V TESTU OBSTÁLY VÍDEŇSKÉ PÁRKY? - INFOGRAFIKA ZDE

Pro ty, které mají stejnoměrnou zlatavou barvu, jsou křehké, ale pevné, příjemně šťavnaté, ale ne tolik, aby pouštěly tekutinu, voní po uzení a chutnají po mase.
Jenže někdy si koupíte párek, který má tvrdou slupku, z níž se maso vydrolí nebo vyteče, má tmavou barvu po barvivech a chutná nahořkle po přehnané dávce koření.

Ani pětka nestačila
Těch druhých je naštěstí na trhu méně než těch prvních. Prokázal to test MF DNES, který posuzoval kvalitu 16 vídeňských párků z hypermarketů. Devět párků získalo dobré hodnocení, tři průměrné a čtyři propadly.

Vítězem testu se staly vakuově balené vídeňské párky firmy BUnipack z Rosic u Brna. Za propadák testu označili porotci, kteří "naslepo" posuzovali vzhled, chuť a konzistenci, párky, které pro síť obchodů Lidl vyrábí plzeňský Schneider. Většina hodnotitelů jim dala pětku a někteří měli chuť udělit i šestku.

Separáty stále na scéně
Poměr lepších a horších párků by nasvědčoval spíš tomu, že se kvalita masných výrobků opět zlepšuje. Od září 2003 platí totiž nová vyhláška, která zpřísnila pravidla pro výrobu uzenin a měla opět do obchodů vrátit kvalitní výrobky.

Výrobcům párků předepisuje, jak má výrobek vypadat, vonět a chutnat a určuje základní suroviny. Většina výrobců ji respektuje, přesto se i v tomto testu objevily dva výrobky (od Procházky z Roudnice a z Masozávodu Krahulčí), které neodpovídají předpisům.

Obsahují totiž zakázané drůbeží separáty, maso strojně oddělené od kostí nahrubo vykostěných. Oba výrobci také přidávají do párků sójovou bílkovinu, která sice zakázaná není, ale v masitých párcích z kvalitní suroviny nemá co dělat.

Separáty nejsou sice nic škodlivého, používat se mohou třeba v drůbežích párcích a špekáčcích, ale pro vídeňské párky jsou tabu. Pokud je výrobce používá, musí svůj produkt nazvat jinak.

To je také důvod, proč se na trhu objevují nejrůznější párky nepárky s názvy jako klausovky, čertíci či čertovinky... Stejný příběh jako u špekáčků - pokud špekáček neodpovídá některému z předepsaných požadavků, nesmí se jmenovat špekáček. Proto taková inflace opékáčků a buřtíků v obchodech.

STŘÍVKA PRO PÁRKY
přírodní - skopové nebo vepřové; je jich málo, proto se nahrazují umělými
cutisinové - uměle vyrobené kolagenní střívko z přírodních surovin;
je jedlé, pružné, má přirozený vzhled srovnatelný se skopovým střívkem
umělé - plastový obal se nejí, před ohříváním se musí odstranit





Jak na ně

1. Pokud chcete skutečně kvalitní párek, vybírejte si vídeňské, debrecínské, lahůdkové, spišské nebo jemné. Ty podléhají přísnějším předpisům. Nejrůznější čertíci, čertovky nebo klausovky jsou jen jejich levnou variantou z náhražkových surovin.

2. Povrch párku nesmí být oslizlý, lepkavý, neměl by být ani moc svraštělý. Ideální by bylo, kdybyste mohli párek prsty zmáčknout: měl by být pružný, pevný, s dobře napjatým střívkem, ani moc měkký, ani moc tvrdý.

3. Najděte si svého výrobce, jehož párky vám chutnají. U pultu s váženými uzeninami se nenechte odbýt, prodejce je povinen sdělit vám jméno výrobce.

4. Vodítkem může být i barva. Párek s našedlou nebo nazelenalou barvou nechte raději v obchodě. Příliš tmavou barvou se výrobce snaží navodit dojem, že použil hodně masa. Jenže zpracované maso není nikdy tak červené jako syrové. Přirozená barva vídeňských párků je tedy světle růžová, jiné je to u spišských a debrecínských párků, ty získají barvu od použité papriky.

5. Párek se při ohřívání nesmí vařit, mohl by prasknout a ztratil by své chuťové vlastnosti. Ideální teplota je 75 až 80 °C. Ohřátý párek je lesklý, pružný a jemný na skusu.

Autoři:

Daňové přiznání 2019

Do 1. dubna musí podat daňové přiznání osoby samostatně výdělečně činné, ale i zaměstnanci (více zde). Využijte interaktivní formulář pro daňové přiznání za rok 2018.

Nejčtenější

Zaplatil letenku, ale letěl jenom kus cesty. Lufthansa ho za to žaluje

Zaměstnanci pobočka letecké společnosti Lufthansa na letišti ve Frankfurtu

Německá letecká společnost Lufthansa žaluje jednoho ze svých pasažérů. Nelíbí se jí, že cestující ve snaze získat...

Máme o 30 procent hostů méně, podáme dvě žaloby, říká restauratér Moťovský

Restaurace U Moťáka v pražském Karlíně. (7. února 2019)

Pražská restaurace U Moťáka se chystá na dvojitou odvetu za to, že se její jméno objevilo v kauze dovozů pochybného...

Ta železnice je zelená katastrofa. Vraťte miliardy, žádá Trump Kalifornii

Ilustrační snímek

Prezident Donald Trump a guvernér Kalifornie Gavin Newsom se ve středu dostali do sporu na Twitteru kvůli masivnímu...

Konec kšeftů. Stát se rozhodl, že si dálnice bude opravovat sám

Ilustrační snímek

Během následujících deseti let postupně zmizí z dálnic sypače a pluhy soukromých firem. Stát se totiž rozhodl, že...

Pražský hotel vydával české hovězí za australské, steak za 650 korun

Kráva před hotelem Holiday Inn u Kongresového centra.

Hotel Holiday Inn sídlící na pražském Pankráci lhal svým zákazníkům o skutečném původu podávaného hovězího masa. O...

Další z rubriky

Rizoto za stovku, doprava a balné za 70 korun. Testovali jsme rozvoz jídel

Ilustrační snímek

MF DNES otestovala v krajských městech firmy, které rozvážejí jídlo. Dobrá zpráva je, že většina kurýrů přijela včas a...

Polské maso nabízely podniky v Praze jako argentinské, steak za tisícovku

Řezník v obchodě v polském městě Gdyně aranžuje hovězí maso.

Restaurace, které odebíraly v Praze hovězí z problematických polských jatek, je následně vydávaly za argentinské....

Velký nákupní bratr. Kamery v obchodech poznají váš věk i náladu

Ilustrační snímek

Interaktivní displeje rozpoznají tvář, věk a pohlaví zákazníka a nabídnou mu zboží na míru. Zhruba dva roky se české...

Najdete na iDNES.cz