Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ty nejnebezpečnější bakterie chuť neprozradí

Průjem, střevní potíže, zvracení... To jsou jen méně závažné důsledky onemocnění z potravin. Nezvratné poškození ledvin, zánět mozkových blan, otrava krve, potrat či předčasný porod, nebo dokonce smrt, už jsou podstatně horší. Naštěstí ty druhé jsou vzácnější. Ani ty by nemusely být, kdyby každý, kdo zachází s potravinami, dělal to, co má - dodržoval hygienické zásady. "Potraviny nejsou nikdy úplně sterilní, vždy jsou v nich nějaké mikroorganismy. Záleží jen na tom, zda jim dáte možnost, aby se pomnožily," říká Jana Látová ze Státního veterinárního ústavu. "Pokud všichni zacházejí s výrobkem tak, jak mají, a nepřeruší chladírenský řetězec, tak nemůže dojít k problémům." Mikroorganismy, kterých je zpočátku v potravinách jen nepatrně, se mohou rozmnožit do obrovského množství, pokud nejsou uloženy v chladu. Za nebezpečnou zónu pro chlazené potraviny je považována teplota nad 5°C, pro teplé jídlo pod 65°C. Nutno dodat, že chlad bakterie nelikviduje, pouze omezuje jejich rozmnožování. Některé bakterie, například koliformní, nejsou přímo pro člověka nebezpečné, ale způsobují kažení potravin a poukazují na špatnou hygienickou kvalitu. Proto je jejich množství v potravinách omezováno. Jiné jsou vysloveně škodlivé, protože vytvářejí toxin, jenž způsobuje onemocnění. "Některé si toxiny vytvářejí už v potravině, třeba Staphylococcus aureus a Bacillus cereus, jiné až v lidském organismu, například salmonely," vysvětluje mikrobioložka Jana Látová. O některých bakteriích říkají odborníci, že jsou podmíněně patogenní, znamená to, že jsou škodlivé jen za určitých okolností. "Záleží na množství, na tom, kdo je konzumuje, zda je to člověk oslabený, starý nebo malé dítě." Patogenní mikroorganismy jsou nebezpečné mimo jiné i proto, že na první pohled nic neprozradí jejich přítomnost. Jídlo může mít velmi dobrou chuť a vypadat vábně, přesto může obsahovat některý z těchto zárodků.

Slovníček pojmů

toxin - bakteriální jed
gastroenteritida - zánět žaludku a tenkého střeva
pasterace - tepelná úprava (krátké zahřátí na teplotu kolem 70 o C)
sterilace - tepelná úprava při teplotách přes 100 o C
kontaminace - znečištění mikroorganismy
mikroorganismus - nejmenší, pouze mikroskopem viditelný organismus, mikrob
patogenní - schopný vyvolat onemocnění

HLAVNÍ PŮVODCI ONEMOCNĚNÍ Z POTRAVIN

Původce Zdroj Množí se Příznaky Rizikové osoby

BAKTERIE

Salmonella

drůbež, vejce, maso, koření, lahůdkářské výrobky, zákusky, polotovary nad 4 o C; bakterie se ničí vařením (10-15 minut nad 70 o C) únava, zvracení, průjmy, bolesti žaludku a hlavy, někdy i tyfus
malé děti

Campylobacter jejuni

drůbež, maso, korýši, nepasterované mléko, nedostatečně propečené hamburgery a steaky, tatarské bifteky nad 4 o C; bakterie se ničí vařením (několik minut nad 70 o C) prudká gastroenteritida, případně bolesti žaludku a hlavy malé děti

Escherichia coli

nedostatečně tepelně upravené mleté maso, neošetřené mléko, sýry, potraviny bohaté na vodu, při jejichž přípravě nebyla dodržena hygiena nad 4 o C; bakterie se ničí vařením (několik minut nad 70 o C) obvykle neškodné, ale některé typy (např. O157) mohou způsobit žaludeční křeče, zvracení, těžké průjmy, záněty střevního traktu, které mohou být i smrtelné nebo nezvratné poruchy ledvin malé děti, staré osoby

Listeria monocytogenes

masné výrobky (métské salámy, jitrnice, jelita), sýry z nepasterovaného mléka, syrová nebo mražená zelenina nad 0 o C, tedy i v lednici; ničí se vařením od lehkých chřipkových příznaků až po otravu krve a smrtelnou meningitidu, u těhotných žen může vést k potratu alkoholici, těhotné ženy, kojenci, staří lidé, osoby s oslabenou imunitou (HIV pozitivní, onkologická a jaterní onemocnění)

TOXINY PRODUKOVANÉ BAKTERIEMI

Staphylococcus aureus

všechny potraviny, při jejichž přípravě nebyly dodrženy hygienické zásady toxin zůstává i po vaření zvracení gastroenteritida děti, staré osoby

Clostridium botulinum

neodborně vyrobené masové konzervy a uzené výrobky pouze sterilizace na 121° C může zničit spory; toxin nezlikviduje ani vaření botulismus: svalová paralýza projevující se dýchacími problémy, nevolností, zvracením, průjmy a někdy končí smrtí všichni, naštěstí se vyskytuje jen vzácně, podání protilátky musí být rychlé

Bacillus cereus

teplá jídla, které byla po uvaření uchovávána při pokojové teplotě (nejčastěji vařená rýže) pouze sterilace ničí spory; nezlikviduje je ani vaření gastroenteritida, průjmy, nevolnost a zvracení všichni

Autor:

Šéf Úřadu práce: Umělá inteligence vše mění. Za mě už AI píše dopisy ministrům

  • Nejčtenější

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

25. dubna 2024  11:25

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu....

Číst iDNES.cz se vyplatí. Megahra o statisíce korun pro věrné čtenáře vrcholí

15. března 2024  15:02,  aktualizováno  24.4 9:32

Na portálu iDNES.cz vrcholí Megahra o peníze. Do pondělí 29. dubna může každý čtenář s registrací...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

Nová vábnička pro miliardáře: ponorná superjachta jako pevnost plná luxusu

23. dubna 2024  20:16

Rakouská firma vyvíjí hračku pro super bohaté zájemce o cestování, bezpečnost a luxus. Je to 165...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Německá atomová kauza pokračuje. Opozice hledá viníky za odklon země od jádra

26. dubna 2024

Německem v posledních dnech hýbe kauza zveřejněných dokumentů německého měsíčníku Cicero týkající...

Češi si na důchod šetří na „spořáku“, o možnostech investic nemají dostatek informací

1. května 2024,  aktualizováno  5:06

Advertorial Sedm z deseti Čechů tuší, že jim výše jejich budoucího starobního důchodu nebude stačit na pokrytí...

Z prodejen mizí košíky do ruky. Hodily se na malý nákup, skuhrají zákazníci

1. května 2024

Z českých obchodů začínají mizet malé příruční nákupní košíky. Zákazníci se tak často musí spokojit...

V kuchyni jsem i brečela, ale zocelilo mě to, říká kuchařka Nemčková

1. května 2024

Premium Vždy ji bavilo vařit. A od vítězství v MasterChefu se odrazila do nejlepších restaurací ve Velké...

Mangrovníky za lepší vzduch. V Dubaji se rodí další megalomanský projekt

30. dubna 2024  20:55

Pobřežní regenerační projekt Dubai Mangroves (Dubajské mangrovníky) má ambici stát se jedním z...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...

SVJ si bude brát úvěr na opravu balkonů. Musím platit, i když ho nemám?

Výhodou bytu ve vlastnictví je, že ho můžete kdykoli prodat, pronajmout či rekonstruovat, aniž byste potřebovali...

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého ovčáckého psa? Tak...