Tuzemské sýry si vysloužily uznání odborníků

  • 10
Čeští sýraři dokáží vyrobit dobré a kvalitní sýry. Shodují se na tom odborníci, kteří na konci ledna sýry hodnotili při Celostátních přehlídkách sýrů, které uspořádal Ústav technologie mléka a tuků pražské Vysoké školy chemickotechnologické.

Ze šedesáti výrobků přihlášených do soutěže získal absolutně nejvyšší počet bodů sýr Blaťácké zlato s pepřem z Madety. Těsně za ním podle počtů bodů skončil hnětený sýr Gaston z Příšovic. Oba výrobky potvrdily své vítězství, které získaly na stejné přehlídce už loni.

Vysoko ocenily komise odborníků i Madeland light z Madety, který získal ve své kategorii (sýry s tvorbou ok) víc bodů než madeland s obsahem tuku 45 procent. O něco hůře dopadly v soutěži eidamské sýry, přesto porotcům chutnaly určitě lépe než ty, na které si často stěžují čtenáři přílohy Test.

Proč nejsou eidamy, které si kupujeme, mnohdy tak kvalitní jako ty, které posbíraly v soutěži diplomy? Protože se na pulty obchodů dostanou dřív, než stačí dozrát, šuškalo se mezi hodnotiteli. Je to logické, sýr, který nechal výrobce zrát jen krátce, nemůže mít tak dobrou chuť jako sýr dobře vyzrálý.

Jsou "light" potraviny skutečně odlehčené, nebo se jedná o pouhý klam?

Co tedy poradit nespokojeným zákazníkům? Aby si našli "svého" výrobce a tomu zůstali věrni. Znamená to sledovat obaly balených výrobků a u pultu s váženými sýry se ptát po výrobci, a pokud vám jeho sýr chutná, příště žádat jen ten.

Mezi sýry z dovozu, které v soutěži zastupovalo jen devět vzorků, nejlépe uspěly Blue Stilton, nazývaný králem anglických sýrů, a Bleu d'Auvergne AOC, který zase patří mezi nejlepší francouzské sýry s modrou plísní. Diplom získal i francouzský kozí sýr Sainte Maure a holandský Leerdammer Lightlife.

Výsledky celostátní přehlídky sýrů
Název Výrobce Kategorie Hodnocení**
Blaťácké zlato s pepřem Madeta České Budějovice speciality 96,33
Gaston hnětený sýr s bazalkou Plastcom Mlékárna Příšovice speciality 93,33
Madeland light Madeta České Budějovice sýry s tvorbou ok 92,67
Kamadet Královský sýr Madeta České Budějovice sýry s plísní na povrchu 92,33
Sedlčanský Vltavín Povltavské mlék. Sedlčany sýry s plísní na povrchu 92,33
Zámecký sýr Jaroměřická mlék Želetava sýry s tvorbou ok 90,00
Vladan, tvrdý sýr Mlékárna Klatovy sýry typu Moravský blok 88,00
Eidamský salám. polotvrdý sýr Miltra B Městečko Trnávka eidamské sýry 20-30 % * 88,00
Rabín, bílý sýr s česnekem Mlékárna Olešnice na Moravě speciality 86,67
Krumlovská růže Madeta České Budějovice sýry s plísní v těstě 85,00
Eidamský blok 45 %* Jaroměřická ml. eidamské sýry 40-50 % * 80,67
Krkonošský eidam uzený Krkonošské sýrárny Jičín uzené sýry 80,67
Jasan, polotvrdý sýr Mlékárna Klatovy eidamské sýry 40-50 %* 80,00
Krkonošský eidam Krkonošské sýrárny Jičín eidamské sýry 40-50 %* 78,00
Eidam 30%, polotvrdý sýr Mlékárna Klatovy eidamské sýry 20-30 %* 75,33
Eidamská cihla Madeta České Budějovice eidamské sýry 20-30 %* 74,67
Zlatá Niva Madeta České Budějovice sýry s plísní v těstě 73,00

Poznámky: * tuk v sušině. ** z maximálního počtu 100 bodů. Uvedeny jsou jen sýry, které získaly diplomy.

Zdroj: Ústav technologie mléka a tuků VŠCHT Praha

Víte, jak bezpečně nakupovat na internetu? Poradíme vám...