Jakou televizi vybrat?

Jakou televizi vybrat? | foto: Profimedia.cz

Televize: klasika, plazma, nebo krystaly?

  • 19
K tomu, abyste mohli sledovat digitální programy, novou televizi nepotřebujete; stačí krabička zvaná set top box. Pro leckoho však může být právě přechod na digitál vhodnou příležitostí k inovaci svého "přístrojového vybavení". Jakou televizi vybrat?

Má ještě vůbec cenu kupovat onu velikou bednu s klasickou technologií CRT?

GRAFIKA: PŘÍKLADY NEJLEVNĚJŠÍCH TELEVIZORŮ

"Přestože využívají starou technologii, jejíž budoucí využití pro formát HDTV je omezené, mají pořád kvalitní obraz. Jejich největší omezení je maximální velikost úhlopříčky. Největší výhoda je jasná: cena. Ve srovnatelné úhlopříčce levnější televizi nekoupíte," říká Jan Špaček z Datartu.

Největší úhlopříčku můžete mít u obrazovek klasického formátu (4:3) 72 centimetrů, u širokoúhlých (16:9) o deset centimetrů více. O volbě formátu je také dobré pouvažovat: pokud sledujete jen televizní vysílání, které je ve formátu 4:3, nemusíte investovat do širokoúhlé obrazovky.

Ta se naopak vyplatí milovníkům filmů na DVD, které tento formát v naprosté většině využívá. A co se týče kvality a "problikávání" obrazu, je výrazně vyšší u přístrojů, jejichž obrazovka pracuje na frekvenci 100 hertzů, tedy dvojnásobku obvyklých padesáti. Stále však platí, že klasická obrazovka nejvíce zatěžuje oči.

LCD versus plazma
U dalších typů obrazovek - LCD a plazmových - problém s mihotáním obrazu kvůli frekvenci zcela odpadá. LCD jsou totiž vyrobeny z tekutých krystalů, plazmová obrazovka zase funguje na principu ionizovaného plynu.

Výhodou je také jejich výrazně nižší váha při dosažení velkých úhlopříček obrazovky. "Ceny LCD panelů s velkými úhlopříčkami jsou však zbytečně vysoké, to už se vyplatí investovat do plazmového panelu. Má sice menší rozlišení, ale zase vyšší kontrast a lepší překreslování obrazu, takzvanou odezvu," říká Jan Špaček.

Plazmové televize ocení hlavně ti, kteří mají prostorný byt a zároveň si libují ve "velkých plátnech" - nejmenší plazmy mají úhlopříčku 94, největší 152 centimetrů. Levné LCD panely naproti tomu začínají na 38 centimetrech, takže se prodávají mnohem lépe.

Plazmové obrazovky sice netrpí některými neduhy "elcédéček", jako je omezený úhel pohledu (obraz při sledování ze strany tmavne) nebo nedostatečný kontrast (černá je šedá), zato jsou náročnější na chlazení a velmi choulostivé na poškození při manipulaci.

Projekční TV potřebuje tmu
Existuje ještě jeden typ televizí, takzvané projekční. Obraz u nich vzniká, jak už název říká, projekcí jedné nebo několika malých obrazovek zezadu na stínítko. Výhodou je plochá velká obrazovka s hloubkou pouhých 40 centimetrů při zachování relativně nízké ceny.

A nevýhody? Hlavně potřeba zatemnění, aby byl obraz dobře viditelný; výrobci však na vylepšení intenzivně pracují.

A na závěr ještě jedna obecná rada, které ostatně platí pro všechny druhy televizí: měli byste se na ně dívat ze vzdálenosti čtyřikrát až pětkrát větší, než je rozměr jejich úhlopříčky.