Vánoce se blíží. MF DNES proto testovala světelné řetězy. Sedm z dvanácti jich nevyhovělo. Tři z nich byly dokonce životu nebezpečné.

Vánoce se blíží. MF DNES proto testovala světelné řetězy. Sedm z dvanácti jich nevyhovělo. Tři z nich byly dokonce životu nebezpečné. | foto: Profimedia.cz

Světelné řetězy z tržiště mohou i zabít

  • 6
Sedm z dvanácti světelných řetězů zakoupených redakcí MF Dnes nevyhovělo platným předpisům. Navíc tři z nich – všechny ze stánků –byly dokonce životu nebezpečné. Takový byl verdikt pražského Elektrotechnického zkušebního ústavu, který zakoupené řetězy otestoval.

Řetězy ze stánků měly několikanásobně tenčí vodiče elektrického proudu než je povolené minimum a při zkoušce tahem se vždy přetrhly. Tím se obnažila takzvaná živá část, kterou prochází proud. A protože to byly řetězy bez transformátoru, mohl by zásah elektrickým proudem být i smrtelný.

U řetězu z holešovické tržnice se navíc při zkoušce odolnosti proti ohni vzňala zástrčka, která musí podle normy plamínku odolat.

"Simuluje se tak teplota, která někdy vzniká při špatném kontaktu zásuvky s vidlicí. Nesmí se stát, že by izolace skápla, jak tomu bylo v tomto případě, a člověk dostal ránu,“ upozorňuje František Jandura z Elektrotechnického zkušebního ústavu v Praze.

Chcete vědět více?

Jak dopadly jednotlivé  řetězy a na co si dát pozor při jejich výběru, se dozvíte zítra v příloze Test MF DNES.

Problematické však byly i světelné řetězy z kamenných prodejen, které příloha Test MF DNES otestovala. Přestože byly určené i pro venkovní použití, při zkouškách do nich zatekla voda, protože byly špatně odizolované.

Úraz ani požár však v jejich případě nehrozí, protože používají transformátor, který převádí nebezpečné napětí na malé, zpravidla 24 Voltů. Ale díky vodě zkorodují a jsou na vyhození.

Test vznikl ve spolupráci s Pražskou energetikou, v jejímž poradenském středisku si můžete testované řetězy prohlédnout.