Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Senzorické testy: naslepo s otevřenýma očima

  9:48
Který prostředek vypere prádlo lépe a který umyje více talířů, se dá celkem přesně zjistit. Jsou na to metody. Horší je to s potravinami a nápoji. Jejich chuť se zvážit, změřit, či vypočítat nedá. Přesto existuje analýza, která umí chuť hodnotit. Říká se jí senzorická a místo laboratorních přístrojů používá lidské oči, nos a ústa. Aby nezůstalo jen u subjektivních pocitů, musí se při ní dodržovat přísná, přesně definovaná pravidla.

V útulné místnosti na zámku sedí skupina lidí, většinou muži, servírka přináší podnos se sklenicemi vína, několik dalších lahví čeká na otevření. Vypadá to, že se tu schyluje k příjemné hostině. Jenže když se muži chopí sklenic, očima i nosem prozkoumají jejich obsah, napijí se... a doušek skončí v nerezovém plivátku. Ne že by jim víno nechutnalo, ale oni tu nejsou kvůli radosti z pití, ale kvůli práci.

Zatímco obyčejnému smrtelníkovi stačí potěšení z vína, buď mu víno chutná, nebo nechutná, dál už je nestuduje, degustátor se musí nad každým douškem nejprve zamyslet, zeptat se, co na to říká nos, co oči a prozkoumat chuť. Poté co věnoval pozornost svým smyslům, musí své pocity ještě zaznamenat do připravených formulářů. Způsobů, jak to provést, je mnoho. Důležité je, aby systém byl jednotný a aby jej všichni účastníci ochutnávky dodržovali.

Někdy se místo vína pije olej

Zakroužit sklenicí v ruce, prohlédnout si ji proti světlu a bílému pozadí, přivonět, nabrat trochu moku do úst, poválet po jazyku, podržet, teprve pak polknout a čekat, jak bude působit… Stejný proces jako u vín. Jenže tentokrát nemají degustátoři ve sklenicích víno, ale olivový olej. Na rozdíl od vína, které nemusí hodnotící polykat, aby zachytili jeho chuť, u oleje je to nutné. Jen tak je možno zjistit, zda extra panenský olej není „řezaný“. U oleje té nejvyšší kvality typická chuť v ústech dlouho přetrvává, zatímco u těch méně kvalitních rychle zmizí.

Proto také degustátor olejů nemůže za sebou ochutnat víc než dva vzorky. Pak už by nebyl schopen chutě rozlišit. Degustace olejů tedy probíhá jinak než ochutnávka vín. Nedá se zvládnout najednou, degustátoři docházejí do senzorické laboratoře postupně, celkový výsledek pak stanoví vedoucí testu z jednotlivých hodnocení.

Senzorická analýza, ač to tak na první pohled nevypadá, je velká věda. Věda, jak ochutnávat s otevřenýma očima naslepo. Anonymita vzorků je základem všech sensorických testů MF DNES. Žádný z účastníků testu nesmí vědět, jaký vzorek hodnotí, ani jaké výrobky jsou do testu zahrnuty. Karty jsou odkryty až po ukončení testu. Když se sejde u stolu skupina odborníků k testování salámů, najde na něm místo turisty od Klimenta či vysočiny z Kostelce jen kolečka anonymních salámů, a dozví se pouze to, jaká mají pořadová čísla nebo kódy.

Senzorické analýzy mají mnoho podob. Hédonické testy zaznamenávají jen požitek anebo nespokojenost s výrobkem, na formuláři se pak objeví hodnocení jako ve škole. Jedničku dostane nejlepší, pětku nejhorší výrobek. I přesto musí vedoucí testu předem definovat, jak má vypadat a chutnat výborný a jak nepřijatelný výrobek.

Při jiné formě analýzy účastníci vytvářejí vlastně senzorický profil výrobku. „Předem definovanými termíny popisují jejich vzhled, barvu a chuť,“ vysvětluje Helena Valentová, vedoucí senzorické laboratoře Vysoké školy chemicko-­technologické v Praze, kde vzniká většina testů MF DNES. „Výsledek, tedy míru zastoupení jednotlivého znaku ve výrobku, pak zpracovává počítač.“

Jak se hledá falešná balantinka

Na tržištích i v levnějších obchodech se čas od času objevují pančované lihoviny. Domácí padělatelé mají spadeno hlavně na fernet a rum, zahraničním se vyplácí vyrábět některou ze známých značek whisky. Před pěti lety se to týkalo Ballantines. „S naprostou určitostí je možné falzifikát od originálu rozlišit jen pomocí chemické analýzy,“ tehdy k tomu řekl vedoucí ústřední laboratoře České zemědělské a potravinářské inspekce Petr Cuhra.

O chuťový test požádala redakce MF DNES čtyři muže barmany z předních pražských hotelů (International, Intercontinental, Palace a Praha) a doplnila je jedním laikem. V úřední místnosti pro ochutnávání nápojů postupně dostali třináct skleniček se zlatavými nápoji a pokoušeli se určit, o jaký druh jde. Za úkol měli poznat, zda je to skotská whisky, irská whiskey, americký bourbon či francouzská brandy.

Z kójí, kde každý samostatně ochutnával, se dvě hodiny ozývaly až nechutné zvuky srkání, chrochtání a kloktání, ale ty jsou součástí práce každého ochutnávače tvrdého alkoholu. Vůni i chuť nápojů tak dostává za ideální teploty do nejcitlivějších míst v ústech a nose. Po spočítání výsledků se ukázalo, že ne všichni falzifikát označili za podvod, ale nikdo z nich si ho nespletl s balantinkou. Z toho vyplývá, že pokud by měli poznat, zda pijí pravou Ballantines, nebo patok z tržiště, nemýlili by se.

Autoři:

Šéf Úřadu práce: Umělá inteligence vše mění. Za mě už AI píše dopisy ministrům

  • Nejčtenější

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

25. dubna 2024  11:25

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu....

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Číst iDNES.cz se vyplatí. Megahra o statisíce korun pro věrné čtenáře vrcholí

15. března 2024  15:02,  aktualizováno  24.4 9:32

Na portálu iDNES.cz vrcholí Megahra o peníze. Do pondělí 29. dubna může každý čtenář s registrací...

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nová vábnička pro miliardáře: ponorná superjachta jako pevnost plná luxusu

23. dubna 2024  20:16

Rakouská firma vyvíjí hračku pro super bohaté zájemce o cestování, bezpečnost a luxus. Je to 165...

Více vlaků jelo na čas, ale ne všude. Pokuty padaly za chybějící vagony

30. dubna 2024

Premium Tradičně nejnespolehlivější linka v Česku mezi Prahou a Ostravou se vloni opět mírně propadla a...

Pražská burza si sahá na maxima. Táhnou ji banky, riziku nové daně navzdory

30. dubna 2024

Burza cenných papírů Praha minulý týden v úterý uzavřela obchodní den na nejvyšší hodnotě za...

Musk si připsal velký úspěch v Číně, Tesla může naplno rozvíjet samořízení

29. dubna 2024  21:20

Miliardáři Elonu Muskovi se na návštěvě Číny podařilo odstranit překážky v zavádění technologie...

Škrty jsou v Evropě u konce. Strach ze ztráty voličů vede zase k rozhazování

29. dubna 2024

Po několika letech silně uvolněné rozpočtové politiky v Evropě měl rok 2024 znamenat velkou změnu....

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...