Sekaná, karbanátky, čevabčiči... Mleté maso rozhodně najde v kuchyni uplatnění.

Sekaná, karbanátky, čevabčiči... Mleté maso rozhodně najde v kuchyni uplatnění. | foto: Michal Sváček, MF DNES

Sedm z dvaceti vzorků masa má více bakterií, než by měly mít

  • 10
Ani jeden z dvaceti vzorků neobsahoval salmonely nebo listerie, které se v syrových masných produktech velmi často vyskytují. Na druhou stranu ale sedm z dvaceti mělo více bakterií, než by v obchodě mělo mít. Nejsou přímo nebezpečné, ale svědčí o tom, že všechno není v pořádku.

Co jsme ještě zjistili?

Maso leží při vyšší teplotě
Mleté maso není často skladováno při teplotách, které potřebuje. Týká se to zejména malých řezníků. Nejvyšší teplotu - devět stupňů - jsme naměřili v mase z prodejny Masna Bohemia v Jihlavě. V chladicích skříních nebyl žádný teploměr.

Devět stupňů mělo i maso v řeznictví Eliko v Moravských Budějovicích, ani tady jsme žádný teploměr neviděli. Téměř osm stupňů jsme naměřili v mletém mase z řeznictví Vláček v pražské Francouzské ulici. Ale ani v supermarketech neleží maso vždy při správné teplotě.

Nespolehlivé teploměry
Na teploměry v chladicích boxech se nelze moc spolehnout: někde nejsou vůbec, někde neukazují (například v brněnském Carrefouru všechny displeje hlásily poruchu) a jinde sice ukazují, ale třeba i teploty pod bodem mrazu!

Tuku méně než na obalu
Obsah tuku uvedený na obalech zákazníkům v orientaci moc nepomůže, protože velmi často neodpovídá skutečnosti. Výrobci se totiž pojišťují tím, že udávají mnohem vyšší procento. Na mase, které mělo nejvíce tuku - 36,17 procenta - je uvedeno "obsah tuku: do 50 %".

Místo vepřového hovězí
Mleté maso musí být označeno druhem masa (hovězí nebo vepřové nebo směs obojího, ale v tom případě musí být uvedeno, v jakém poměru bylo namícháno), aby si zákazník mohl vybrat.

Ve vepřovém z obou Delvit bylo přimícháno i hovězí.

Sůl chybí tam, kde by měla být
Mleté maso nabízené jako polotovar musí obsahovat víc než jedno procento soli. Jinak to není polotovar, ale pouhé "mleté maso", na které se vztahují jiné limity. Ukázalo se, že výrobci se solí šetří, většina polotovarů tedy ani polotovarem není.