Hrozny pro ledové víno

Hrozny pro ledové víno - Na vinici visí hrozny určené pro výrobu ledového vína. Nelze je ovšem sklidit dřív, než udeří silnější mráz. (28. listopadu 2003) | foto: Tomáš Ventura, iDNES.cz

Proč je ledové víno tak drahé?

Malá dvoudecilitrová lahvička ledového vína se prodává za 320, ale také za 700 korun. Jeho výroba je totiž náročná a riskantní. Hrozny se musí nechat zmrznout ve vinici, sklízejí se tedy až někdy v prosinci, při teplotě - 7 stupňů Celsia.

Sběr se většinou odehrává v noci, protože před lisováním nesmí rozmrznout. A to se nemusí každý rok podařit.

Dřív než přijdou mrazy, hrozny mohou seschnout, při velkých deštích shnít nebo je sezobou ptáci. Když nakonec vinař dostane hrozny do sklepa, vylisuje z nich jen "pár kapek" moštu. Ale ten pak stojí za to - je hustý, sladký a plný aromatických látek.

Není to víno pro běžné pití, ale lahůdka, sladká tečka pro dospělé, která se báječně hodí na závěr slavnostní večeře k dezertům, ovocným salátům, sušenému ovoci nebo jako digestiv.