Čerstvý, dokonale prohřátý rohlík, který při každém skousnutí lahodně křupne, a v něm poctivý horký párek plný masa zalitý lehce štiplavou hořčicí či jemně nasládlým kečupem. A nebo taky tuhý a ztvrdlý kus pečiva, který je zatěžko ukousnout, laciná uzenka s obsahem masa v homeopatické koncentraci, to vše korunováno kečupem bez rajčat.
Rozdíl v ceně? Pět, deset, někdy patnáct korun. Rozdíl v chuti? Asi jako mezi langošem a lanýžem. Párek v rohlíku, česká fastfoodová klasika, která se vloudila do českého jídelníčku v sedmdesátých letech, může vlít hladovému poutníkovi radost do žil, ale taky slušně otrávit celé odpoledne.
Jak zjistili v aktuálním testu redaktoři MF DNES, kteří projeli stánky s občerstvením napříč Českem, jde jen o to, kolik péče věnují provozovatelé rozličných kiosků, bufetů, kantýn a bister výběru surovin a nakolik pečliví jsou při přípravě.