Často není v láhvi vůbec víno, natož šumivé.

Často není v láhvi vůbec víno, natož šumivé. | foto: Lukáš Procházka, MF DNES

Nenechte se zlákat honosnou lahví

  • 6
Elegantní lahev se zlatou fólií, která se tváří jako ty nejvznešenější bublinky, a uvnitř jabčák... I takové víno může skončit na vašem svátečním stole, pokud si v obchodě nedáte pozor. Nebo pokud budete chtít za každou cenu šetřit.

Dorato, Moscato, Vivat, Avanti... možná i další. Se šumivým vínem mají společný jen regál v hypermarketu. Kdo prozkoumá důkladně etiketu, zjistí, že v lahvi vůbec není víno, natož šumivé. Jedno není z révy vinné, ale z jablek, další z vody a jablečného koncentrátu a třetí je vinný nápoj, tedy jakési poloviční víno.

Proč ne, i takové nápoje mají své místo na trhu, za padesát korun mohou být pro někoho dobrou alternativou. Horší však je, že většina obchodů dělá všechno pro to, aby si je zákazník spletl se skutečnými sekty.

Například pražský Globus na Zličíně tyto falešné sekty nabízí sice vedle dětských rychlých špuntů, ale pod označením "šumivé víno fermentované". Když pomineme absolutní nesmysl takové informace – každé šumivé víno je fermentované – horší je, že to žádné šumivé víno není.

"To je na pokutu až do pěti milionů korun," říká Antonín Králíček z ministerstva zemědělství. Vinařský zákon totiž o prodeji vína říká: "Je zakázáno nabízet k prodeji vína určená pro spotřebitele společně s ovocnými víny, vinnými nápoji, alkoholickými nápoji nebo jinými nápoji, které by mohly způsobit záměnu s vínem, pokud nejsou odděleně umístěny a zřetelně označeny."