Tropické ovoce

Tropické ovoce | foto: Lukáš Procházka, MF DNES

Nebojte se neznámých plodů

  • 2
Ovoce a zelenina nesmějí ve správném jídelníčku chybět. Platí, že čím více se jich v něm vyskytuje, tím lépe. V Česku se v posledních letech objevilo množství nových druhů. Většina spotřebitelů však v jejich použití tápe. A chutné plody zbytečně zůstávají na pultech obchodů.

Stojím v jednom pražském hypermarketu v úseku ovoce a zeleniny. Mám v ruce sáček s okrou. "Hele, jakej to má kód," křičí prodavač na svého kolegu. "To víte, tohle přijde na váhu jednou za uherskej rok," říká mi.

GRAFIKA: TROPICKÉ OVOCE
Jak jíst tropické ovoce I.
Jak jíst tropické ovoce II.

A pak se jdu kolegy zeptat, jak to mám jíst. "Nevím, chyťte si tady nějakého cizince a poptejte se jeho," radí mi.

Ani personál v obchodech se v neznámých či exotických druzích nevyzná. Jak se v nich pak má vyznat zákazník?

Významný zdroj vitaminů
Předchozí scéna není v českých marketech nic neobvyklého. "To je skutečně velký problém. Sami prodavači netuší, k čemu různé druhy zejména exotického zboží jsou. Prostě nevědí, co prodávají," říká Jiří Stift, šéfkuchař hotelu Alcron Radison SAS.

Přitom méně známé plody i z hlediska výživového hrají svou roli. Jsou významným zdrojem minerálních látek a vitaminů. A navíc se chuťově odlišují od tradičního jablka, hlávkového salátu či pomeranče.

"Strava má být pestrá a do tohoto požadavku patří i ochutnání nových druhů a pokrmů," říká Tamara Starnovská z Fóra zdravé výživy. "I tady však platí, že všeho moc škodí. Pokud se někdo rozhodne pro konzumaci jen exotických plodů, případně jich bude jíst velké množství, vystavuje se riziku vzniku nesnášenlivosti," varuje nutriční terapeutka.

Spotřeba zatím zaostává
Jasným ukazatelem malé znalosti i konzervativního přístupu českých zákazníků je fakt, že je spotřeba exotických plodů ve srovnání s klasickým ovocem stále zanedbatelná.

"Dováží se široký sortiment, doslova kdeco, ale v relativně malém množství. Na prodejnách sice vidíte od kumkvatu přes liči až po baby banány leccos, ale prodej je malý," tvrdí Miroslav Jakubík, šéf Svazu importérů a exportérů čerstvého ovoce a zeleniny.

V každém případě platí, že je lépe sáhnout po čerstvém zboží. Téměř každou úpravou totiž ztrácí na obsahu minerálních látek a vitaminů.

"Například při strouhání použijte struhadlo z umělé hmoty a nikoli kovové, před vařením dejte přednost úpravě na páře. Konzervací a sterilováním pak dochází ještě k vyššímu úbytku minerálních látek," doplňuje Alena Kosková ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce.