Dvě potravinářské kauzy, které v posledním roce plnily stránky novin. Co měly společného? Střepy i salmonely se do nich dostaly mimo území našeho státu: k nám byly dovezeny. Dopadlo to dobře, potravinářská inspekce je objevila a stáhla z trhu. Ale stálo to čas a peníze.
O obou se inspekce dozvěděla víceméně náhodně. V prvním případě prostřednictvím české delegace Evropské unie, v druhém po upozornění MF DNES, že tyčinky se stahují v jiných zemích. Inspektoři museli ve skladech dovozní firmy odebrat vzorky, analyzovat je a pak teprve vydat zákaz prodeje. Všechno mohlo jít rychleji, kdyby inspekce měla přístup do takzvaného systému rychlé výstrahy, Rapid Alert System for Food and Feed (RASFF), který funguje v Evropské unii a umožňuje všem členům přístup k informacím o nebezpečných potravinách. Brzy by se to mělo změnit. Česká republika se stane oficiálním členem sítě. Když se na druhém konci
Kdo co kontroluje |
Česká zemědělská a potravinářská inspekce |
* potravinářské, ale i tabákové výrobky v celém řetězci od výrobních podniků, přes dovozce, přepravce a velkosklady až po prodej v obchodní síti |
Orgány veterinární správy |
* celý řetězec výroby surovin a potravin živočišného původu * prodej jen v tržnicích a na tržištích, v prodejních úsecích, kde se upravují maso, mléko, ryby, drůbež, vejce * veškerý prodej zvěřiny |
Orgány ochrany veřejného zdraví (hygienici) |
* stravovací služby * v obchodech zjišťují jen příčiny poškození nebo ohrožení zdraví |
Jak to bude fungovat?
V Dánsku zjistí potravinářská inspekce, že v jedné skleničce sýra nakládaného v oleji se objevily střepy. Podezřelá, a tím i riziková je celá šarže. Dánská inspekce vloží okamžitě informaci do systému. V ten okamžik jsou informována všechna kontaktní místa členských států. Kontaktní místo okamžitě informaci předá všem dozorovým orgánům v České republice. Těmi jsou Útvar hlavního hygienika, Státní veterinární správa, Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚS), který má na starosti krmiva, a Generální ředitelství cel.
Co bude následovat?
Druhý den poté, co v Dánsku vydali zprávu o nebezpečí, může se začít jednat i u nás. Inspektoři už nemusí odebírat a analyzovat vzorky, čekat na výsledky, za správnost hlášení ručí strana, která je zasílá. Na potravinářské inspekci je, aby zjistila, kdo k nám výrobek dováží a dovozci nařídila celou šarži stáhnout z oběhu a předložit důkazy o likvidaci. Na hygienicích, aby zjistili, zda se výrobek nedostal do restaurací, a na celnících, aby výrobek nepustili přes hranice.
Co to přinese?
Spotřebitelům větší jistotu, že si nebezpečný výrobek nekoupí a nesnědí. A státu to ušetří peníze. "Přinese to obrovské zefektivnění kontroly," říká ředitel inspekce Jakub Šebesta. "Vezměte si nedávnou kauzu olivových olejů, která vyšla od nás. Evropa si vyčistila trh, a nejen Evropa, ale i vzdálená Asie. Ty možnosti jsou obrovské. Nemysleme si však, že takové informace budou přicházet každý den."