1. Zapojte všechny smysly
Vybírejte si ty nejkvalitnější oříšky. Už v obchodě si oříšky dobře prohlédněte, pokud jsou vzhledově pěkné, je větší předpoklad, že nebudou obsahovat aflatoxiny. Doma k nim přičichněte, pokud mají žluklý pach, nekonzumujte je. Pokud je to třeba, nasaďte i brýle, abyste se přesvědčili, že nenesou stopy plísní.
2. Nekupujte zajíce v pytli
Arašídy kupujte raději bez skořápek, můžete se lépe přesvědčit, že nejsou poškozené.
3. Jaké by měly být
Pistácie: skořápka rovnoměrně vybarvená bez skvrn, ve švu puklá, jádro zdravé, na řezu zelené, chuť a vůně jemně aromatická, nasládlá až nahořklá.
Kešu oříšky: jádra čistá, suchá, rohlíčkovitého nebo ledvinkovitého tvaru, celistvá, na řezu krémová, chuť a vůně jemně aromatická, nasládlá až nahořklá.
Arašídy: jádro bez osemení, matné až mastné na povrchu, světle krémové až hnědé, chuť a vůně charakteristická, bez hořké chuti.
Mandle: jádro špičaté, vejčité, žlutá až světle hnědá barva, na lomu bílá až krémová, chuť a vůně bez cizího pachu a chuti.
Para ořechy: jádro šedohnědé, na lomu bílé až mírně nažloutlé, chuť a vůně nasládlá, výrazně tuková, bez hořké chuti.