Masný výrobek bez masa

  13:04aktualizováno  13:04
Když se výrobek nazývá masný, musí obsahovat nejméně padesát procent masa. Potud logika věci i zákona. Jenže maso není jen kus svalu, jak se my laici naivně domníváme, ale v podstatě všechno, co se dá ze zvířete zužitkovat - sádlo, lůj, nechvalně známé separáty nebo třeba i kůže.
Párek, párky, uzenina - (c)profimedia.cz/corbis

Párek, párky, uzenina - ilustrační foto | foto: profimedia.cz/corbis

VÝSLEDKY GRAFICKY ZDE

"Když vezmete třicet procent kůží, k tomu přidáte dvacet procent separátů, zamícháte, dáte tomu správné ingredience, tak vlastně dodržíte těch předepsaných padesát procent a máte surovinu pro levné masné výrobky," říká Eduard Slanec ze Státní veterinární správy. Není divu, že kilo takového "masného" produktu pak může stát 30 korun.

Chutná však salám z takové hmoty ještě jako masný výrobek? Právě na to se zaměřil test MF DNES. Posuzoval chuť dvaceti nejlevnějších salámů, špekáčků, párků nebo sekaných v cenách do 60 korun za kilo. Jaké byly?

Výsledek předčil očekávání
Nečekali jsme žádné zázraky, ale výsledek předčil očekávání. Čtvrtina výrobků skončila se čtyřkou nebo pětkou na chuťovém vysvědčení.

Na druhé straně test přinesl i dobrou zprávu. Mikrobiologické rozbory až na jednu výjimku neprokázaly nic, co by ohrozilo zdraví člověka.

Propadák i vítěz
Laciné výrobky jsou sice zdravotně nezávadné, zato moc nechutnají. Nechutnaly ani sedmi porotcům, kteří je hodnotili.

"Katastrofa, odporné, hnus, děs..." neváhali napsat do protokolů u těch nejhorších. Propadákem testu se stal salám Gothaj od Procházky z Roudnice. Někteří litovali, že nemají k dispozici ještě horší známky.

"Pětka nestačí, zasloužil by sedmičku," řekl po testu Jiří Drobný z Ústavu pro vyšetřování potravin. (Nutno připomenout, že při degustaci porotci netuší, jaké výrobky posuzují.)

JSOU UZENINY
ČÍM DÁL HORŠÍ?

Další výrobek téhož výrobce - koňský salám - naopak v testu zvítězil. Zatímco některé salámy připomínaly paštiku a sekaná zase vypadala jako gothaj, tento koňský salám byl tím, čím měl být - koninou. Že je z koňského masa, potvrdily i analýzy.

Na vzduchu mění barvu
Výmluvné vysvědčení o levných masných produktech poskytl pohled na zbytky salámů po skončení testu. Z růžových koleček čerstvě nakrájených nebo z vakuových obalů vybalených salámů zbyla na talířích nevábná šedivá hmota. Jistě, levné salámy nejsou určeny k ozdobě obložených chlebíčků, ale přece jen: měnit barvu jako chameleon by určitě neměly.

Barva není silnou stránkou těchto produktů. Většina z nich měla nepřirozenou růžovou barvu, které by jen hodně naivní člověk věřil, že pochází z masa. "Umělá barviva se do masných výrobků používat nesmějí, ale výrobce může použít třeba paprikový extrakt nebo karamel," vysvětluje Jaroslav Palásek ze Státní potravinářské a zemědělské inspekce.

Jak chutná kůže
Blátivá mazlavá konzistence - takový byl společný jmenovatel většiny hodnocených výrobků. Důvod se jmenuje kůžová emulze. Poznáte ji snadno: když se do salámu zakousnete, hmota se vám v ústech jakoby dělí na stále menší a menší kousky, které chutnají nakysle.

"Kůže se uvaří a na dva dny naloží do speciální směsi organických kyselin - to ale není nic závadného - kůže úplně zkřehnou, pak se opláchnou a rozkutrují na hmotu, které se říká kůžová emulze," vysvětluje Palásek.

"Nakysle chutnají proto, že té kyseliny tam vždycky trochu zůstane." Druhým průvodcem levných uzenin jsou separáty, tedy strojově oddělené maso od kostí.

Výrobce tím řeší dva problémy: jak se zbavit odpadu a jak získat levnou surovinu. Za zlikvidování kostí by musel zaplatit kafilerii asi sedm korun za kilo. Takhle srazí odpad na minimum a ještě za patnáct korun separát prodá," říká Eduard Slanec.

Separáty jsou zdravotně nezávadné, ale snižují kvalitu výrobku. Proto jsou také v některých výrobcích úplně zakázány. Z těch levných jsou to například špekáčky nebo salám Junior či Gothaj. Jenže i v nich se občas objevují. Potvrdil to i tento test. U výrobků, které nejsou definovány vyhláškou, se objevit mohou, ale musí být uvedeny na obale, slovy "strojně oddělené maso".

Autoři: ,

Nejčtenější

ANALÝZA: Auta zdraží, hrozí kolaps trhu. Poděkujte Bruselu

Nová platforma koncernu Volkswagen pro elektrická auta

Volkswagen řekl, co se ostatní bojí říct nahlas: Kvůli přísnějším limitům CO2 auta výrazně podraží. Automobilky jsou...

Češi usilovně třídí, recyklaci PET lahví však bojkotuje „rukávek“

Smršťovací fólie na PET lahvích obsahuje chlor. Proto bez odstranění takzvaného...

Češi patří v Evropě v třídění PET lahví mezi lepší spotřebitele, zpět se těchto lahví vybere osm z deseti. Některé...

VIDEO: Semafory k WC, pohyby jako robot. Jak to chodí v českém Amazonu

Lidé s vozíky projíždějí labyrintem uliček, kde je v regálech naskladněno 20...

Distribuční centrum Amazonu v Praze působilo dosud spíš jako nedobytný hrad. Jak to uvnitř chodí, se veřejnost...

Do obchodu s vlastní taškou. Zvyk ze socialismu se vrací

Svoje příznivce má síťovka i v éře igelitových tašek.

Síťovka byla v dobách socialismu nejlepším přítelem člověka, který šel do samoobsluhy. Teď v dobách konzumu a zároveň...

S klidem půjčují lidem. Bankám ještě zatopíme, tvrdí šéf Zonky

Pavel Novák, šéf Zonky

Vzít si půjčku v bance byl ještě před pár lety proces na několik dní. Technologie pustily do finančního světa další...

Další z rubriky

TEST DNES: E-shop ušetří při nakupování čas, skener v hypermarketu nervy

Ilustrační snímek

Před Vánocemi na nákupy dárků a potravin vyplýtváme tolik času, že se hodí každý uspořený okamžik. Jak nakoupit...

ČOI objevila nebezpečné světelné řetězy na stromek, způsobí úraz i požár

Prodej vánočních světelných řetězů na tržnici.

Inspektoři České obchodní inspekce (ČOI) objevili v tržnicích i běžných prodejnách v západních Čechách nebezpečné...

TEST DNES: U prosecca neplatí, že by nejdražší muselo patřit k nejlepším

Test prosecca

Lehké, příjemné, nekomplikované. Taková pověst provází prosecco, nejprodávanější šumivé víno na světě, které před pěti...

Najdete na iDNES.cz