Masný výrobek bez masa

  13:04aktualizováno  13:04
Když se výrobek nazývá masný, musí obsahovat nejméně padesát procent masa. Potud logika věci i zákona. Jenže maso není jen kus svalu, jak se my laici naivně domníváme, ale v podstatě všechno, co se dá ze zvířete zužitkovat - sádlo, lůj, nechvalně známé separáty nebo třeba i kůže.
Párek, párky, uzenina - (c)profimedia.cz/corbis

Párek, párky, uzenina - ilustrační foto | foto: profimedia.cz/corbis

VÝSLEDKY GRAFICKY ZDE

"Když vezmete třicet procent kůží, k tomu přidáte dvacet procent separátů, zamícháte, dáte tomu správné ingredience, tak vlastně dodržíte těch předepsaných padesát procent a máte surovinu pro levné masné výrobky," říká Eduard Slanec ze Státní veterinární správy. Není divu, že kilo takového "masného" produktu pak může stát 30 korun.

Chutná však salám z takové hmoty ještě jako masný výrobek? Právě na to se zaměřil test MF DNES. Posuzoval chuť dvaceti nejlevnějších salámů, špekáčků, párků nebo sekaných v cenách do 60 korun za kilo. Jaké byly?

Výsledek předčil očekávání
Nečekali jsme žádné zázraky, ale výsledek předčil očekávání. Čtvrtina výrobků skončila se čtyřkou nebo pětkou na chuťovém vysvědčení.

Na druhé straně test přinesl i dobrou zprávu. Mikrobiologické rozbory až na jednu výjimku neprokázaly nic, co by ohrozilo zdraví člověka.

Propadák i vítěz
Laciné výrobky jsou sice zdravotně nezávadné, zato moc nechutnají. Nechutnaly ani sedmi porotcům, kteří je hodnotili.

"Katastrofa, odporné, hnus, děs..." neváhali napsat do protokolů u těch nejhorších. Propadákem testu se stal salám Gothaj od Procházky z Roudnice. Někteří litovali, že nemají k dispozici ještě horší známky.

"Pětka nestačí, zasloužil by sedmičku," řekl po testu Jiří Drobný z Ústavu pro vyšetřování potravin. (Nutno připomenout, že při degustaci porotci netuší, jaké výrobky posuzují.)

JSOU UZENINY
ČÍM DÁL HORŠÍ?

Další výrobek téhož výrobce - koňský salám - naopak v testu zvítězil. Zatímco některé salámy připomínaly paštiku a sekaná zase vypadala jako gothaj, tento koňský salám byl tím, čím měl být - koninou. Že je z koňského masa, potvrdily i analýzy.

Na vzduchu mění barvu
Výmluvné vysvědčení o levných masných produktech poskytl pohled na zbytky salámů po skončení testu. Z růžových koleček čerstvě nakrájených nebo z vakuových obalů vybalených salámů zbyla na talířích nevábná šedivá hmota. Jistě, levné salámy nejsou určeny k ozdobě obložených chlebíčků, ale přece jen: měnit barvu jako chameleon by určitě neměly.

Barva není silnou stránkou těchto produktů. Většina z nich měla nepřirozenou růžovou barvu, které by jen hodně naivní člověk věřil, že pochází z masa. "Umělá barviva se do masných výrobků používat nesmějí, ale výrobce může použít třeba paprikový extrakt nebo karamel," vysvětluje Jaroslav Palásek ze Státní potravinářské a zemědělské inspekce.

Jak chutná kůže
Blátivá mazlavá konzistence - takový byl společný jmenovatel většiny hodnocených výrobků. Důvod se jmenuje kůžová emulze. Poznáte ji snadno: když se do salámu zakousnete, hmota se vám v ústech jakoby dělí na stále menší a menší kousky, které chutnají nakysle.

"Kůže se uvaří a na dva dny naloží do speciální směsi organických kyselin - to ale není nic závadného - kůže úplně zkřehnou, pak se opláchnou a rozkutrují na hmotu, které se říká kůžová emulze," vysvětluje Palásek.

"Nakysle chutnají proto, že té kyseliny tam vždycky trochu zůstane." Druhým průvodcem levných uzenin jsou separáty, tedy strojově oddělené maso od kostí.

Výrobce tím řeší dva problémy: jak se zbavit odpadu a jak získat levnou surovinu. Za zlikvidování kostí by musel zaplatit kafilerii asi sedm korun za kilo. Takhle srazí odpad na minimum a ještě za patnáct korun separát prodá," říká Eduard Slanec.

Separáty jsou zdravotně nezávadné, ale snižují kvalitu výrobku. Proto jsou také v některých výrobcích úplně zakázány. Z těch levných jsou to například špekáčky nebo salám Junior či Gothaj. Jenže i v nich se občas objevují. Potvrdil to i tento test. U výrobků, které nejsou definovány vyhláškou, se objevit mohou, ale musí být uvedeny na obale, slovy "strojně oddělené maso".

Autoři: ,

Daňové přiznání 2019

Do 1. dubna musí podat daňové přiznání osoby samostatně výdělečně činné, ale i zaměstnanci (více zde). Využijte interaktivní formulář pro daňové přiznání za rok 2018.

Nejčtenější

Desítky lidí se otrávily ve špičkové španělské restauraci. Žena zemřela

Ilustrační snímek

V restauraci RiFF ve španělské Valencii, zmíněné v prestižním michelinském průvodci nejlepších podniků, kde se můžete...

Ta železnice je zelená katastrofa. Vraťte miliardy, žádá Trump Kalifornii

Ilustrační snímek

Prezident Donald Trump a guvernér Kalifornie Gavin Newsom se ve středu dostali do sporu na Twitteru kvůli masivnímu...

Zásilkovna vytáhne do boje s Českou poštou, začne doručovat balíky

Ilustrační snímek

Česká přepravní společnost Zásilkovna, která se zabývá výdejem zboží z e-shopů, začne na jaře doručovat také balíky....

Dopis pošta doručí jen jednou týdně. Vybranou zásilku až za tři dny

Ilustrační snímek

Česká pošta šetří, nestíhá tak doručovat včas, a proto plánuje, že některé druhy zásilek bude roznášet méně často než...

Soumrak hotovosti. V Česku je Apple Pay a stát rozdá platební terminály

V Česku už funguje Apple Pay. Jak ho aktivujete?

Vstup platební služby Apple Pay může Česko přiblížit ekonomice bez hotovosti. Službu, která umožňuje propojení platební...

Další z rubriky

Začíná boj o použité PET lahve. Budou se používat na výrobu nových

Ilustrační snímek

Z použité plastové lahve od coly či mattonky se stává s nadsázkou řečeno cennost. Zatímco Evropa se snaží omezovat...

Většina Filipínců nemá ani bankovní účet. Čech jim půjčuje online

Filipínský startup Oriente je zaměřený na spotřebitelské úvěry přes mobilní...

Sedmatřicetiletý Vlastimil Hrabal pracoval pro firmu ze skupiny PPF Petra Kellnera, loni v dubnu však změnil dres a...

Rizoto za stovku, doprava a balné za 70 korun. Testovali jsme rozvoz jídel

Ilustrační snímek

MF DNES otestovala v krajských městech firmy, které rozvážejí jídlo. Dobrá zpráva je, že většina kurýrů přijela včas a...

Najdete na iDNES.cz