Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kupovat v létě obložené bagety je hodně riskantní

  12:05
- Za riskantní letní krmi jsou všeobecně považovány majonézové saláty. Zdá se, že se k nim v poslední době směle mohou zařadit i obložené bagety. Co je zákazníkovi platné, když bagetu vyrobili ve sterilním prostředí, z čerstvých a vychlazených surovin, do obchodu dovezli chladicím vozem a uložili do chladicího pultu, když z něj pak vyndá zapařenou pomačkanou housku, která je navíc teplá, jako kdyby ležela na sluníčku.

Znamená to, že se něco na cestě bagety od výrobce do žaludku zákazníka přece jen zvrtlo. Odborník by řekl, že chladicí řetěz byl přerušen. O tom, zda jej přetrhl výrobce, distributor nebo prodejce, se lze jen dohadovat. A upřímně řečeno, zákazníkovi je to jedno. Má štěstí, že salmonelózy nebo klasické střevní choroby z baget většinou nehrozí, lehké letní průjmy však ano. "Ty mohou být způsobeny právě potravinami, kde sice nejsou patogenní bakterie, ale mikrobů je tam víc, než se sluší a patří," říká ředitel Krajské hygienické stanice v Ostravě Jaroslav Volf. Polovina z deseti baget na koupených u čerpacích stanic na dálnici D1 a v brněnských supermarketech, které pro MF DNES analyzovali ve Státním veterinárním ústavu v Praze, obsahovala kvasinky. Nutno dodat, že bagety byly do laboratoře převezeny v chladicím voze a analyzovány ještě před koncem záruky. "Kvasinky vypovídají o tom, že proces kažení už odstartoval," vysvětluje Helena Martínková z útvaru hygienika hlavního města Prahy. "Větší nakvašení je v potravinách naštěstí většinou cítit, někdy však kvasinky mohou být ve větším množství, a přesto ještě smyslově nepostižitelné." Zda způsobí průjmy, záleží na tom, jaké množství kvasinek výrobek obsahuje a zda si ho koupí zdravý či oslabený člověk a za jak dlouho jej sní. Ačkoliv všichni výrobci, jejichž bagety prošly testem, tvrdí, že své zboží do obchodů převážejí chladicími vozy a skladování v obchodech průběžně kontrolují, teploty naměřené přímo při nákupu svědčí o něčem jiném. Správnou teplotu kolem 5 o C měla jen jedna bageta, u všech ostatních naměřila veterinární lékařka teploty vyšší. Ve dvou případech dokonce teploměr ukázal teploty shodné s okolním prostředím. Ale ani správná teplota v době prodeje ještě neznamená, že vše je v pořádku. "U tohoto druhu výrobku je obzvlášť důležité, aby chladicí řetěz byl dodržen po celou dobu," říká Jana Látová, vedoucí oddělení hygieny potravin Státního veterinárního ústavu Praha. Bagety tedy musí být v teplotě kolem pěti stupňů po celou dobu, než se dostanou do žaludku zákazníka. Pokud nejsou v chladu, zkáza může proběhnout velmi rychle. "Málokdo si uvědomuje, že další generace mikrobů vznikne během dvaceti minut," připomíná ostravský hygienik Jaroslav Volf. Během několika hodin se koncentrace mikrobů, která je z počátku vyhovující a člověka neohrozí, znásobí tak, že už může být nebezpečná. Tím spíš překvapí, že bagety mají záruku dva až tři dny, bageta jihlavské firmy Barták dokonce čtyři. "Takové výrobky by měly mít záruku maximálně 24 hodin. Osmačtyřicet hodin je už moc a tři dny jsou šílené," míní Jana Látová. Výrobci se snaží mikrobiální i kvasinkový růst zastavit použitím majonéz a dresinků. Ty totiž obsahují konzervační látky. "Když výrobce bagetu namaže hořčicí nebo poleje konzervovaným dresinkem, může skutečně dosáhnout toho, že růst se zastaví," vysvětluje Jaroslav Volf. "Stačí ale, aby vařené vajíčko zůstalo bez dresinku, a mikrobi stejně narostou."

Protokol státního veterinárního ústavu naleznete zde.



Porotci bagetám příliš netleskali

Jenže dresinky a majonézy jsou právě to, co porota složená z kuchařů a veterinářů, která bagety posuzovala smyslově, nejvíce vytýkala. "Žemle nasákne majonézou jako houba," říká Petr Slavětínský, zástupce šéfkuchaře pražského hotelu Rennaissance. Výhrady měli porotci i ke skladbě surovin. "Nelíbí se mi současné použití šunky a trvanlivého salámu. Šunka má jemnou chuť a salám je zase výrazný, slaný a těžký," soudí Vít Grec z firmy McDonald's. Nejvíce se představě dobré a chutné bagety podle poroty přiblížily dva výrobky, které byly připraveny přímo na místě - v brněnském hypermarketu Carrefour a u benzinové pumpy OMV na pražské Jižní spojce. Žemle se svou chutí více blížily křupavé vypečené bagetě a suroviny neutrpěly žádným převozem a skladováním.


Doporučení pro zákazníky

* sledovat datum spotřeby
* nekupovat bagety ležící volně na pultě, i když prodavač ujišťuje, že je právě vyndal z lednice
* lépe je bagetám v uzavřené lednici než v otevřeném chladicím boxu
* lednice musí být vybavena teploměrem
* bageta musí být na dotyk chladná

Názor TEST DNES
Výrobci by měli:

* lépe volit kombinaci náplně: nevhodná je sterilizovaná zelenina, kombinace šunky a trvanlivého salámu, několika druhů uzenin
* majonézy a dresinky by měli nabízet zvlášť
* volit vhodnější obaly
* zkrátit dobu trvanlivosti

O testu

* bagety analyzovali v laboratořích Státního veterinárního ústavu v Praze, kam byly převezeny chladicím vozem
* porotci hodnotili bagety naslepo
* prodejci ani výrobci o hodnocení nevěděli
* veškeré náklady hradila redakce z vlastního rozpočtu

výrobce: KFF Ondřejov koupeno: Benzina 5 km od Prahy teplota: 9,6 o C výhrady poroty: zvadlý salát a okurka, gumová žemle, nevyhovující balení (kuchyňská fólie) chuť *** složení *** obsahovala kvasinky a bakterie Escherichia coli

výrobce: MADE 2 Praha koupeno: Benzina 5 km od Prahy teplota: 5,7 o C výhrady poroty: chuť "mastná" po majonéze, bageta promáčená od dresinku, málo trvanlivý salát chuť ** složení ** obsahovala kvasinky

výrobce: CROCODILLE koupeno: Petra 6,5 km od Prahy */ DEA 145 km od Brna teplota: 24,7 o C*/ 10,9 o C výhrady poroty: "žvýkačka", nevhodná kombinace šunky, salámu a dresinku, málo zeleniny, náplň není čerstvá chuť *** složení *** obsahovala kvasinky

výrobce: Apetit Olomouc koupeno: Aral 96 km od Prahy teplota: 12,1 o C výhrady poroty: velké množství majonézy, většina šunky přesahuje ze sendviče a je oschlá, stopy velmi zvadlé zeleniny chuť *** složení **

výrobce: Carrefour Brno vlastní výroba teplota: 14,3 o C výhrady poroty: oschlé zahnědlé vrchní listy salátu, přiložený ubrousek v obalu prosáklý rajčetem chuť **** složení **** obsahovala kvasinky

výrobce: Delika Brno koupeno: Hypernova Brno teplota: 9,5 o C výhrady poroty: tekutá pomazánka, nevhodná zelenina (nakládaná okurka) chuť *** složení ***

výrobce: Barták Jihlava koupeno: OMV 111 km od Brna teplota: 18,3 o C výhrady poroty: žemle příliš houbovitá, v chuti převažuje pomazánka, kombinace čerstvé a sterilované zeleniny s pomazánkou chuť ** složení **

Autor:

Šéf Úřadu práce: Umělá inteligence vše mění. Za mě už AI píše dopisy ministrům

  • Nejčtenější

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

25. dubna 2024  11:25

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu....

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Číst iDNES.cz se vyplatí. Megahra o statisíce korun pro věrné čtenáře vrcholí

15. března 2024  15:02,  aktualizováno  24.4 9:32

Na portálu iDNES.cz vrcholí Megahra o peníze. Do pondělí 29. dubna může každý čtenář s registrací...

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nad Českem krouží nové značky fast foodů. V plánu mají rozvířit trh

22. dubna 2024

Premium Již třicet let vévodí šťavnatým burgerům, hranolkům a kuřeti v Česku tři fastfoodové řetězce. Nyní...

Na D1 přibudou další zákazy předjíždění kamionů. Chceme plynulý provoz, říká ŘSD

27. dubna 2024  12:27

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zahájilo u Velkého Meziříčí druhou etapu rozmísťování značek...

Draží se jedinečná sbírka mincí ze Skandinávie. Dědicové na ni čekali sto let

27. dubna 2024

Potomci dánského máslového magnáta čekali přesně sto let, než se mohli přihlásit o své dědictví v...

V Česku elektromobily netáhnou. Prodejům vládnou spalovací motory, říká průzkum

27. dubna 2024

Ekologické hledisko většina Čechů při nákupu auta nebo volby dopravního prostředku příliš neřeší....

Češi mění Bangkok za Japonsko a New York. Letenky jsou levnější

27. dubna 2024  8:34

Díky klesajícím cenám Češi podle prodejců letenek na jaře kupují letenky do vzdálenějších destinací...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...