Značky vod je lepší střídat.

Značky vod je lepší střídat. | foto: Jan Strouhal

Co vás zajímá na vodě

  • 2
Příloha Test přináší přehled vod dostupných na českém trhu. Vybrali jsme otázky, které čtenáře nejvíc zajímají.

Pití, voda, sklenice Mapa vod
Odkud pochází voda v lahvích?

* Je lepší vodu střídat, nebo pít stále stejnou značku?
Pokud nepijete i vodu kohoutkovou, ale pouze balenou, je lepší střídat značky. Pít dlouhodobě jeden druh vody, ať už silně mineralizované, nebo naopak jen s nízkým obsahem minerálních látek, není dobré.

* Má smysl kupovat si balenou pitnou vodu?
Mezi balenou pitnou vodou a kohoutkovou zpravidla není žádný rozdíl. Pro obě platí stejné předpisy a měly by být stejně kvalitní. Pokud vám voda z vašeho kohoutku chutná, není důvod kupovat balenou. Pitná voda z lahve může být naopak i horší než ta kohoutková, která je stále čerstvá. Stačí, aby byla špatně skladována, třeba na slunci. Navíc jeden litr balené vás vyjde přibližně 65krát dráž než kohoutkové. Když už chcete pít výhradně balené vody, dejte radši přednost kojeneckým, pramenitým vodám nebo slabě mineralizovaným minerálkám.

* Jak se zbavím chloru z vody?
Pokud z ní cítíte chlor, postačí, když ji necháte odstát, třeba v lednici. Voda přitom může být i v uzavřené lahvi, jen víčko nesmí být příliš utažené, tak aby mohl chlor vyprchat. Mnozí se také mylně domnívají, že mléčně bílé zabarvení vody je způsobeno chlorem. Má to na svědomí vzduch rozpuštěný ve vodě. Kdyby to totiž měl být chlor, bylo by ho tolik, že by vás otrávil.

* Mohou být v balených vodách škodlivé bakterie?
Balená voda, kterou si kupujete, by měla být zdravotně nezávadná. Ale může se stát, třeba nevhodným skladováním na slunci nebo kontaminací při plnění, že voda bude mikrobiálně kontaminovaná. Většina vod v lahvích je však v pořádku. Prokázal to i loňský test MF DNES, kdy pouze dva vzorky ze čtyřiadvaceti překročily povolené mikrobiologické ukazatele. Mnohem více riziková je voda ze stojanů na vodu - watercoolerů. Jde většinou o samotné výdejníky, nikoli barely. Pokud totiž nenecháte přístroj pravidelně vyčistit, rozmnoží se v jeho útrobách mikroorganismy.

* Poznám, že je voda špatná?
Pokud je balená voda zakalená, zbarvená do hněda nebo chutná jinak než obvykle, je to signál, že není v pořádku. Neplatí to však u minerálek, ty mohou být zakalené díky vysráženým nerozpustným solím, což není na závadu.