Čínská restaurace

Čínská restaurace | foto: Alexandr Satinský, MF DNES

Čínská bistra vaří jídla z celé Asie

  • 1
Asijská kuchyně, dovedená během dvou tisíc let téměř k dokonalosti, proslula nejen obrovskou škálou pro Evropana exotických chutí a vůní, ale také názvů jídel. Praxe ovšem ukazuje, že ve spoustě z tisíců čínských bister zůstalo z původní receptury už jen jméno.

Maso i koření si každý z více či méně zkušených kuchařů upravuje sám. Mnohé z poetických jmen, jako kuře tajemné chuti či voňavá křupavá kachna, se navíc rodí čistě ve fantazii majitelů. Další záludností při rozkrývání záhadných názvů je také fakt, že mnohé nepatří do čínské, ale do thajské, vietnamské či dokonce kambodžské kuchyně.

Co by tedy měly nejčastější pokrmy z čínských bister obsahovat podle původních receptů? ptali jsme se. Konzultaci poskytla Marie Slámová z Brna, která se asijské kuchyni věnovala několik let ve špičkovém brněnském hotelu. Mnohé exotické názvy jsme však dešifrovali až pomocí internetu, často díky anglicky psaným čínským či tchajwanským stránkám (např. www.nicemeal.cz).

Mnohé užitečné pojmy jsme čerpali i z Dadalovy kuchařky (www.dadala.hyperlink. cz) i z knižní kuchařky Orientální kuchyně autorů Vladimíra Šerého a Jiřího Šourka.

Nemáme samozřejmě ambice být autoritou, která tvrdí, že právě tak a nejinak se má "čína" připravovat - vždyť každý si může přizpůsobit recept svým chuťovým buňkám.

Nejznámější jídla

KUNG-PAO
Maso: vepřové nebo kuřecí
Přísady a koření: cibule, chilli papričky; pražené arašídy
Maso nakrájené na kostičky se obalí v solamylu, vejci, soli, nechá se půl hodiny odležet. Na rozpáleném oleji se osmahne dorůžova; přidá se drůbeží vývar a zelenina, tmavá zálivka s trochou cukru a vše se rychle orestuje. Podobným způsobem se připravují všechny masové směsi.

SEČUAN
Maso: nudličky z vepřové kýty
Přísady a koření: pórek, česnek, cibule, žampiony, čínské houby, paprika, zelí spařené na nudličky (kostky); sečuanský pepř, tmavá zálivka

ŠVEJ-ČU-ŽOU
Maso: plátky vepřové kýty (kotlety)
Přísady a koření: cibule, pórek, žampiony, spařené zelí; půl tmavé, půl světlé zálivky

ČOP-ŠVEJ
Maso: vepřové nebo kuřecí plátky
Přísady a koření: cibule na plátky, černé houby; fazolové zelené lusky; půl tmavé, půl světlé zálivky

PEČENÉ XA-XIU (Kambodža)
Maso: vepřové, mělo by být libové
Přísady a koření: červená potravinářská barva (dává se na povrch masa), mletý česnek, tmavá sójová omáčka, černý pepř, chilli papričky
Maso naložené minimálně 4 hodiny s česnekem a kořením se upeče vcelku, servíruje se teplé i studené.

MASO DVOU BAREV
Maso: vepřová kýta, vepřová játra na plátky, připravují se dohromady
Přísady a koření: pórek, červená paprika, cibule, česnek, žampiony, loupané pražené mandle, zelí; světlá i tmavá zálivka, červený olej

ŠUANG-SI (Štěstí)
Maso: roštěná na plátky
Přísady a koření: žampiony, paprika červená, pórek, cibule, česnek; červený olej, světlá i tmavá zálivka

KUŘE PĚTI VŮNÍ
Maso: kuřecí
Přísady a koření: cibule; červené víno, světlá sójová omáčka, hřebíček nebo badyán, skořice, pepř, čerstvý zázvor, snítka kopru, sůl

HONG-SAO (Vietnam)
Maso: vepřové
Přísady a koření: mořská okurka (druh hvězdice), bambusové výhonky, černé houby, zázvor, cibulka, světlá sójová a ústřicová omáčka

,