Čaj: Také sáčkový může být dobrý

  11:30aktualizováno  11:30
Máte rádi dobrý čaj a nevíte, jaký si koupit? Milovníci tohoto zdravého nápoje dávají přednost sypanému, ale ani ten sáčkový nemusí být špatný. Cena totiž o jeho kvalitě nemusí rozhodovat. Kam se vypravit pro kvalitní čaj? Odborníci jednoznačně odpovědí: do specializovaného obchodu nebo do čajovny.
Výsledná chuť čaje závisí na tom, kde se pěstuje, a jakým způsobem se zpracovává.

Výsledná chuť čaje závisí na tom, kde se pěstuje, a jakým způsobem se zpracovává. | foto: Profimedia.cz

Ale i v supermarketu se už dnes na rozdíl od minulých let dá koupit slušný standard. Sypaný, nebo balený? Ceny jsou srovnatelné. Koupíte-li si krabičku s dvaceti sáčky o hmotnosti 40 gramů za 30 až 40 korun, je to cena podobná sypanému čaji.

"Do sáčků se většinou dává prach z čajových lístků, který propadne při třídění, žádné zázraky tedy nečekejte. Ale i když je horší kvality, jako osvěžující nápoj rozhodně zdraví neuškodí. Obecně platí: čím větší lístky, tím kvalitnější čaj. Renomované firmy si nedovolí dát do sáčků špatný čaj," říká Ivanka Turčičová ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce. "O jeho jakosti cena nevypovídá, tu si určuje obchodník sám," dodává.

JAKÉ ČAJE JSOU K DOSTÁNÍ?
GRAFIKA ZDE

Že se nelze jednoznačně řídit cenou, potvrzuje i čajový odborník a zakladatel čajoven Luboš Rychvalský. "Záleží na tom, z jaké oblasti čaj pochází, zda se zpracovává ručně, nebo na strojích, a kde se balí. Čaj se sklidí třeba na Srí Lance, pak se odveze do Indie, protože tam je výhodnější ho balit.," říká Rychvalský.

"Teprve potom se čaj exportuje do Evropy a tím se jeho cena zvedne. Přitom to může být tentýž čaj, který jiná firma doveze přímo z plantáže do republiky, a proto ho může prodávat levněji. Nikde není psáno, že v krabičce za osmdesát korun je lepší čaj než v té za dvacet. Také záleží na druhu obalu: čím složitější, tím vyšší je cena," dodává odborník.

Z každé oblasti je jiný
Základem všech čajů je jedna původní rostlina, čajovník. Jeho výsledná chuť závisí na tom, kde se pěstuje, a jakým způsobem se zpracovává. Čaj je proto často přirovnáván k vínu.

Největšími pěstiteli čaje jsou Čína, Japonsko, Indie, Srí Lanka, Indonésie a Afrika. O tom, zda bude čaj zelený, polozelený, bílý či černý, rozhoduje proces fermentace. "Je to fáze, kdy se při zpracování v čajovém lístku určitým způsobem naruší buněčná stavba a působením vlhkosti a kyslíku se začínají uvolňovat chemické látky, které dávají čaji jeho chuť, vůni a barvu," vysvětluje Luboš Rychvalský.

Většina čajů, které se dostanou ke spotřebiteli, jsou směsi různých druhů a sklizní. "Aby mohl dostat zákazník pod jedním jménem čaj stále stejně kvalitní, musí výrobci jednotlivé druhy míchat. Chuť téže odrůdy je totiž závislá na klimatických podmínkách v dané sezoně," vysvětluje zakladatel obchodů s čajem a kávou Oxalis Petr Zelík.

O zelený roste zájem
Evropané si vynutili výrobu čajů ovoněných, například velmi známý anglický čaj Earl Grey je směsí čínského a indického černého čaje aromatizovaný bergamotovou silicí. Oblíbené jsou také zelené čaje s ovocnými příchutěmi.

"Ještě nedávno byl největší zájem o čaje ovocné, dnes se stále více prodává čaj zelený. Maminky kupují pro děti ochucený rooibos, což je rostlina z Jižní Afriky, a starší lidé dávají přednost čaji černému," tvrdí Jana Pešková, majitelka pražského Čajového krámku. "Prodáváme i biočaje; jsou sice dražší, zato pocházejí z plantáží, kde se nepoužívají umělá hnojiva," pokračuje Petr Zelík.

Čaj a zdraví
Japonci říkají: deset šálků denně a nebudete nikdy hledat lékaře. Myslí tím ale čaj zelený; jiný se v Japonsku nevyrábí. Černého čaje by se mělo pít méně, ale i ten je zdravý. Oba obsahují velkou škálu antioxidantů, které působí preventivně proti srdečním chorobám a rakovině.

Čaj pomáhá snižovat hladinu cholesterolu, obsahuje kofein (dříve nesprávně uváděný jako tein), který povzbuzuje organismus a zahání únavu. Další látky pomáhají při mírnění dýchacích potíží a posilují cévy. Je přirozeným zdrojem fluoridu, který chrání sklovinu a brání vzniku zubního kazu.

Ovocné čaje mají zase vitamíny, ale stejně jako bylinné nálevy neobsahují kofein, nemají tedy povzbuzující účinky. Těm by se však správně nemělo říkat čaj, protože pravý čaj je nálev pouze z listů čajovníku.

Čaj obsahuje kofein, který povzbuzuje organismus. Dokonce se jím prý můžete dostat do euforie.

Jak vybrat a podávat čaj

1. Nakupujte u odborníků
V supermarketech je na první pohled veliký výběr, ale převážně balených čajů. Není zde záruka, že koupíte čaj čerstvý, také nemáte jistotu, že byl dobře skladován. Jistější je zajít do specializovaných obchodů nebo čajoven. Zboží by mělo být čerstvé, dostanete odbornou radu a čaj si můžete koupit na váhu.

2. Vybírejte podle chuti
Pro vyznavače osvěžujícího pití je vhodný čaj zelený. Výraznější a barevnější je čaj černý. Kdo nechce kofein, vybere si mezi širokou nabídkou čajů ovocných, bylinných, nebo rooibos. Sypaný čaj bývá dražší, sáčkový se snadněji připravuje.

3. Čaj skladujte ve tmě a suchu
Čím čerstvější čaj, tím lepší. Trvanlivost je většinou 18 měsíců. Měl by být uchováván ve vzduchotěsných dózách, protože velmi snadno přijímá vlhkost a také pachy z okolí. Ideální je umístit jej v suchu, temnu a chladu.

4. Připravujte správné porce
Obecně platí: jedna čajová lžička na šálek o velikosti přibližně 1,5 decilitru. Do konvice se dává tolik lžiček, na kolik šálků je vody, plus jedna lžička navíc. O sáčcích to platí obdobně, jeden na jednu porci.

5. Používejte vhodné nádobí
Pro přípravu je vhodná baňatá porcelánová, skleněná či keramická konvice, šálek nebo miska, aby se silic a teplo mohly rovnoměrně šířit kolem stěn. Přípravu usnadní čajítka, sítka či papírové filtry. Nádobí ani příslušenství by nemělo být z kovu. Louhováním se z něj uvolňují látky, které snižují účinky čaje. Nádobí nemyjte saponáty.
Autoři: ,

Daňové přiznání 2019

Do 1. dubna musí podat daňové přiznání osoby samostatně výdělečně činné, ale i zaměstnanci (více zde). Využijte interaktivní formulář pro daňové přiznání za rok 2018.

Nejčtenější

Odstavte všechna letadla 737 MAX po celém světě, doporučila firma Boeing

Boeing 737 MAX 8

Společnost Boeing doporučila celosvětově odstavit z provozu všechna letadla Boeing 737 MAX. Firma to uvedla v tiskovém...

Škodovka rozdává tučné bonusy. Každý zaměstnanec dostane k výplatě 65 tisíc

Ilustrační snímek

Přes třicet tisíc kmenových zaměstnanců společnosti Škoda Auto dostane k výplatě za duben bonus 65 tisíc korun....

Z práce o půlhodiny dřív. Budeme pracovat méně, shodují se politici

Bankéři Goldman Sachs už kravatu do práce už striktně nosit nemusí.

Dobrá zpráva pro zaměstnance: politici ostatních velkých stran jsou ochotni bavit se o nápadu ČSSD zkrátit Čechům...

Už žádné inzeráty. Aplikace Letgo v Česku koncem března končí

Ilustrační snímek

Pokud jste v posledních dnech chtěli cokoliv prodat přes aplikaci Letgo, měli jste smůlu. Bezplatná platforma pro...

Slavná Íránka nenosila hidžáb, firma Nike jí ho přimalovala a sklízí kritiku

Íránská matematička Maryam Mirzakhaniová

Íránská matematička Maryam Mirzakhani si po celý život, který prožila v zahraničí, demonstrativně nevzala na hlavu...

Další z rubriky

Další polská stopa? Veterináři zachytili 320 kilo problematického masa

Food sniffer měří vepřové, hovězí, drůbeží i rybí maso.

Veterináři na Moravě zachytili na dvou místech celkem 320 kilogramů problematického drůbežího a vepřového masa. Bylo...

PŘEHLEDNĚ: Kde se čepuje nejlepší plzeň, vzorní hospodští dostali hvězdu

Nejtypičtější způsob čepování piva je „na hladinku“, kdy krémová pěna sahá...

Plzeňský Prazdroj ode dneška poradí, kde jeho piva ošetřují a ­čepují nejlépe. Prvních 314 restaurací dostalo plaketu...

Do Česka se dostaly další 4 tuny vadného kuřecího, část skončila u zákazníků

Kuřecí stehna

Čeští veterináři dostali z Polska informaci, že se do České republiky dostaly téměř čtyři tuny mražených kuřecích...

Najdete na iDNES.cz