Ilustrační snímek | foto: Lukáš Bíba, MF DNES

Kouření už není in. Philip Morris chce v Česku prorazit i vapováním

  • 5
Kuřáků klasických cigaret ubývá a přizpůsobují se tomu i tabákové firmy. Společnost Philip Morris po zahřívaném tabáku nyní sází na takzvané vapování. Svoji budoucnost vidí v alternativních variantách kouření a bez kouře.

Společnost Philip Morris International uvedla na český jako úplnně první evropský trh produkt iQOS veev. Na rozdíl od zařízení iqos, které pracuje na bázi zahřívání tabáku, jde o elektronickou cigaretu.

Nový produkt funguje na principu odpařování e-kapaliny obsahující nikotin. Na rozdíl od tradičního systému knotu a cívky, který používají jiné elektronické cigarety, je zahřívač výrobku iQOS veev v neustálém kontaktu s e-kapalinou v náplni. Digitální ovladače kontrolují hladinu e-kapaliny a v případě, že příliš klesne, zařízení vypnou. Vývoj výrobku probíhal ve Švýcarsku.

„Našim zákazníkům velmi pečlivě nasloucháme a víme tedy, že jedna varianta bezdýmného produktu nedokáže uspokojit potřeby všech. Jsem proto nesmírně ráda, že právě Česká republika se dnes stává prvním evropským a druhým světovým trhem, na který iQOS veev, naše nejpokročilejší řešení v segmentu vapingu a elektronických cigaret, uvádíme,“ komentovala generální ředitelka Philip Morris pro Českou republiku Andrea Gontkovičová.

Snahu přeučit české kuřáky a kuřačky na bezdýmové produkty společnost započala před třemi lety. Tehdy uvedla zařízení na zahřívání tabáku iQOS, které nyní podle dat firmy užívá více než 450 tisíc Čechů a Češek. Ve světě je zhruba 16,4 milionů uživatelů produktu.

„Naší ambicí je, aby do roku 2025 přešlo na bezdýmné alternativy alespoň čtyřicet milionů dospělých kuřáků našich značek cigaret, kteří by jinak pokračovali v kouření,“ uvádí Philip Morris.

Kuřáků ubývá

Na rozdíl od zahřívaného tabáku a klasických cigaret elektronické cigarety nespalují ani nezahřívají tabák a jsou tedy podle odborníků méně nebezpečné. Jak u zahřívaného tabáku tak u elektronických cigaret je ale výzkum jejich škodlivosti teprve na začátku a vědci jsou proto s vynášením stanovisek opatrní.

Horní komora cupuje daňový balíček, senátoři chtějí vyjít vstříc obcím

V České republice nabízí elektronické cigarety i konkurence. Tak například British American Tobacco zde prodává e-cigarety Vype a společnost Imperial Brands značku Blu. 

Podle květnových dat Státního zdravotního ústavu užívá v tuzemsku elektronické cigarety méně než pět procent kuřáků. Mezi mladými je tato alternativa o něco oblíbenější. Z kuřáků a kuřaček do 24 let užívá e-cigarety zhruba desetina. Téměř polovina uživatelů e-cigaret nepohrdne ani klasickým kuřivem. Celkově kuřáků v tuzemsku dlouhodobě ubývá.